Results 1 to 3 of 3

Thread: RS485 (Radeon Xpress 1100 IGP) on F9, no 3D, no DRI with ati-6.8.192 (rc2)

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    6

    Default RS485 (Radeon Xpress 1100 IGP) on F9, no 3D, no DRI with ati-6.8.192 (rc2)

    I have RS485 [Radeon Xpress 1100 IGP] integrated chip in my laptop and it has lots of problems with the fglrx driver. In particular fglrx doesn't like the 2.6.25 kernel and the xorg in my F9. SO i decided to swith to the open source ati driver.

    My cards is (from lspci -vvv):
    Code:
    01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS485 [Radeon Xpress 1100 IGP] (prog-if 00 [VGA controller])
    	Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Unknown device 010f
    	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
    	Status: Cap+ 66MHz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
    	Latency: 66 (2000ns min), Cache Line Size: 32 bytes
    	Interrupt: pin A routed to IRQ 11
    	Region 0: Memory at c8000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
    	Region 1: I/O ports at 9000 [size=256]
    	Region 2: Memory at c0100000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
    	Capabilities: [50] Power Management version 2
    		Flags: PMEClk- DSI- D1+ D2+ AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
    		Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
    	Kernel modules: radeonfb
    I searched through this forum and lots of people claim they've made it work with their ati cards. But I cannot. I used F9 and here what my xorg.conf looks like:
    Code:
    Section "ServerLayout"
    	Identifier     "Default Layout"
    	Screen      0  "Screen0" 0 0
    	InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    	InputDevice    "Synaptics" "CorePointer"
    EndSection
    
    Section "Files"
    	ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Keyboard0"
    	Driver      "kbd"
    	Option	    "XkbModel" "pc105"
    	Option	    "XkbLayout" "de"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Synaptics"
    	Driver      "synaptics"
    	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
    	Option	    "Protocol" "auto-dev"
    	Option	    "Emulate3Buttons" "yes"
    EndSection
    
    Section "Device"
    	Identifier  "Videocard0"
    	Driver      "radeon"
            Option      "AccelMethod" "EXA"
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier "Screen0"
    	Device     "Videocard0"
    	DefaultDepth     24
    	SubSection "Display"
    		Viewport   0 0
    		Depth     24
    	EndSubSection
    EndSection
    
    Section "Extensions"
    	Option	    "Composite" "Enable"
    EndSection
    I have the following packages installed:
    Code:
    mesa-libGL-7.1-0.35.fc9.i386
    mesa-libGLU-7.1-0.35.fc9.i386
    mesa-libOSMesa-7.1-0.35.fc9.i386
    
    xorg-x11-drv-ati-6.8.0-18.fc9.i386
    xorg-x11-server-Xorg-1.4.99.902-3.20080612.fc9.i386
    xorg-x11-server-utils-7.3-3.fc9.i386
    xorg-x11-drv-vesa-1.3.0-15.20080404.fc9.i386
    xorg-x11-server-common-1.4.99.902-3.20080612.fc9.i386
    
    glx-utils-7.1-0.35.fc9.i386
    with the fglrx I got about 1700 FPS. but with the ati-6.8.192 it is only about 250 FPS. with opensuse live it goes to about 550 FPS. the actual results are
    Code:
    1318 frames in 5.1 seconds = 260.044 FPS
    1221 frames in 5.0 seconds = 242.244 FPS
    1240 frames in 5.0 seconds = 245.745 FPS
    1106 frames in 5.0 seconds = 219.882 FPS
    1215 frames in 5.1 seconds = 239.327 FPS
    1135 frames in 5.0 seconds = 225.165 FPS
    1201 frames in 5.0 seconds = 239.391 FPS
    1208 frames in 5.0 seconds = 239.834 FPS
    1198 frames in 5.0 seconds = 238.908 FPS
    1221 frames in 5.1 seconds = 239.745 FPS
    1208 frames in 5.1 seconds = 238.587 FPS
    XIO:  fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0.0"
          after 27303 requests (26108 known processed) with 0 events remaining.
    Because I cannot attach files here I zipped them and uploaded them on http://rapidshare.com/files/12602992...s.tar.bz2.html .There you can find the info from xorg.0.log, fglinfo, fglgears, xorg.conf, lspci info and the installed packages.

    Any ideas how to my it work with the foss ati driver?

    --peter

  2. #2
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    2,395

    Default

    Some RS4xx IGP chips used to hang on init with the DRI, so depending on your chip you may have to force the DRI on:
    Option "DRI" "TRUE"
    in the device section of your config. You'll also want to make sure you remove fglrx completely as you may end up with conflicts from the fglrx kernel module and/or libGL. Please use pastebin (e.g., http://pastebin.ca) site rather than rapidshare for posting your config and log.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    6

    Default Double Post, PLEASE DELETE IT.

    Excuse me for the double post. Can the moderators delete this?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •