Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: Open-Source Radeon Driver Improvements

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    15,125

    Default Open-Source Radeon Driver Improvements

    Phoronix: Open-Source Radeon Driver Improvements

    For those following the xf86-video-ati developments or use this open-source Radeon driver for their graphics card, you may want to check out the latest development code. Committed to its git branch today was a lot of new work from Alex Deucher, Dennis Kasprzyk, David Airlie, Egbert Eich, and Corbin Simpson. There is now bi-cubic X-Video support for the Radeon R300 and R500 series GPUs, heavy optimizations in the video functions, and lots of code cleaning...

    http://www.phoronix.com/vr.php?view=NjY3NA

  2. #2
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    1,353

    Default

    Big improvement. I can switch virtual terminals again. Video still has some tearing, but not nearly as bad as it once was. I still cant get 3d to work.

    All in all it seems to be a great improvement. Keep up the good work guys, and lets try to get 3d working again.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Germany
    Posts
    2,156

    Default

    Mesa 7.1 also looks pretty finished to me. Release today, tomorrow? Xorg 7.4 should be released then, too, with RadeonHD 1.3 hopefully arriving in time for the october distributions.

  4. #4
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Greece
    Posts
    3,798

    Default

    Quote Originally Posted by duby229 View Post
    Big improvement. I can switch virtual terminals again. Video still has some tearing, but not nearly as bad as it once was. I still cant get 3d to work.

    All in all it seems to be a great improvement. Keep up the good work guys, and lets try to get 3d working again.
    I just updated to git master. It works just as fine as it did before, including 3D (Save for Xv tearing.)

  5. #5
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    1,353

    Default

    Quote Originally Posted by RealNC View Post
    I just updated to git master. It works just as fine as it did before, including 3D (Save for Xv tearing.)
    Any suggestion on how to resolve this problem?

    Error: couldn't get an RGB, Double-buffered visual
    I get this on any 3d application I try to run? Any logs you want to see? Any configuration? Any commands you need run? Any help at all guys. I would be totally appreciative.

  6. #6
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    1,079

    Default

    @duby229

    Read this. I think you can also safely revert back this patch to make your 3D work again, but maybe it is already fixed in 7.1 release and you can tried that first.

  7. #7
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    1,353

    Default

    Quote Originally Posted by dungeon View Post
    @duby229

    Read this. I think you can also safely revert back this patch to make your 3D work again, but maybe it is already fixed in 7.1 release and you can tried that first.
    Yeah I think that's it. After reading the guru's, I'm not sure what I can do except wait. I can try to reverse that patch, but I have no idea how to do it. I'll just wait it out and till it gets fixed in master then I'll just resync and reinstall.

  8. #8
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Greece
    Posts
    3,798

    Default

    Quote Originally Posted by duby229 View Post
    Any suggestion on how to resolve this [Xv tearing] problem?
    It's not possible. The only workaround is to use Gl video and enable vsync with driconf. Unfortunately this will need more CPU than Xv but it does work flawlessly (at least on my R580 chip).

  9. #9
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    33

    Default

    This works fine for me too. Has anyone tried "mplayer -vo xv" (on a widescreen. I have 1680X1050) on R400 cards (I have a X800 card). Video works fine through gl2 on mplayer but the resolution gets horribly messed up when I use xv. Same behavior with the latest git driver.
    Last edited by kadambi; 08-26-2008 at 04:00 PM.

  10. #10
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Toronto-ish
    Posts
    7,514

    Default

    On an X800 I believe radeon will expose both overlay and textured video ports, and mplayer will use the overlay port by default while the improvements are on the textured video path. Are you telling mplayer to use the texvid ports ?

    I think the xvinfo command should give you details of the available Xv ports.

    Are you using XAA or EXA acceleration ? Apparently EXA works much better than XAA with Textured Video.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •