Results 1 to 9 of 9

Thread: HD3850 Lockup

  1. #1
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    68

    Exclamation HD3850 Lockup

    Im having problems with a HD3850 AGP that locks up in both 2D and 3D when working on the computer. If I just let it run it doesn't hang. Figured it could be a PSU problem I ran the HD3850 off an second 450w psu dedicated to the graphicscard without luck. Runs Windows XP fine and 3DMark 06 fine without any lockups.

    Lockup almost instantly if I open a couple of tabs in FireFox 3 and drag the whole window. Sometimes it locksup and the monitor goes to sleep and sometimes it just freezes the computer with the Desktop visible.

    Doom3, Quake 4 and ETQW runs OK until it freezes under CentOS (5-15minutes usually)
    xorg.conf configured with aticonfig --initial. No special options at all.

    Tested booting with NOPAT without any luck.

    Any people with ATI HD38xx and this kind of problems ?
    Will testrun a few games under Windows later today and get back with the results.

    Computer Specs
    CentOS 5.2
    P4 2.53GHz
    768MB RAM
    Promise SATA 300 TX4 with 2x1TB Seagate
    Radeon HD3850 512MB AGP
    Catalyst 8.8 (Same problems with Catalyst 8.7)
    Last edited by Fluggo; 09-01-2008 at 04:09 AM.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    314

    Default

    Heat maybe? Check the heatsink(s) and point a desk fan at the open case.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    68

    Default

    aticonfig --adapter=0 --od-gettemperature
    Code:
    Adapter 0 - ATI Radeon HD 3850
                Sensor 0: Temperature - 42.00 C

    cat /etc/X11/xorg.conf
    Code:
    # Xorg configuration created by pyxf86config
    
    Section "ServerLayout"
            Identifier     "Default Layout"
            Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
            InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    EndSection
    
    Section "Files"
    EndSection
    
    Section "Module"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
            Identifier  "Keyboard0"
            Driver      "kbd"
            Option      "XkbModel" "pc105"
            Option      "XkbLayout" "se"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
            Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
            Option      "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
            Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
            Option      "DPMS" "true"
    EndSection
    
    Section "Device"
            Identifier  "Videocard0"
            Driver      "vesa"
    EndSection
    
    Section "Device"
            Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
            Driver      "fglrx"
            BusID       "PCI:1:0:0"
    EndSection
    
    Section "Screen"
            Identifier "Screen0"
            Device     "Videocard0"
            DefaultDepth     24
            SubSection "Display"
                    Viewport   0 0
                    Depth     24
            EndSubSection
    EndSection
    
    Section "Screen"
            Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
            Device     "aticonfig-Device[0]-0"
            Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
            DefaultDepth     24
            SubSection "Display"
                    Viewport   0 0
                    Depth     24
            EndSubSection
    EndSection

  4. #4
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    68

    Default

    cat /var/log/dmesg | grep fglrx
    Code:
    fglrx: module license 'Proprietary. (C) 2002 - ATI Technologies, Starnberg, GERMANY' taints kernel.
    [fglrx] Maximum main memory to use for locked dma buffers: 680 MBytes.
    [fglrx]   vendor: 1002 device: 9505 count: 1
    [fglrx] ioport: bar 1, base 0x2000, size: 0x100
    [fglrx] PAT is enabled successfully!
    [fglrx] module loaded - fglrx 8.52.3 [Aug  1 2008] with 1 minors
    [fglrx] AGP detected, AgpState   = 0x1f000217 (hardware caps of chipset)
    [fglrx] AGP enabled,  AgpCommand = 0x1f000314 (selected caps)
    [fglrx] Setup AGP aperture
    Last edited by Fluggo; 09-01-2008 at 12:42 PM.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    68

    Default

    I got 2 VPU recovers while I played Quake 4 in XP. But I had to go up to 1680x1050 with 4xAA High to make it crash. So it's not related only to Linux.

    Have ordered a new PSU.

  6. #6
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    294

    Default

    Quote Originally Posted by Fluggo View Post
    Have ordered a new PSU.
    It will be interesting to see if that fixes it.

    I have a HD3850 AGP but my pciid is 9515 - don't know if that makes any difference or not. AGP could also be different with different mobos, you could try forcing 4x if it's at 8x.

    Don't have quake4 in windows, but get a reliable BSOD with the hl2 mod insurgency and the canyon flight part of 3dmark06 using the 8.7 or 8.8 agp hotfix drivers. 8.6 work OK.

    Haven't seen any crashes in Linux ET:QW, nexuiz, openarena based games Wolf:ET, demos - UT2004, quake4 etc. Maybe that's because I never test/play with FSAA.

    Edit. forgot the tempratures - mine is 47 idle, but 85 fully loaded - it cools really quickly after load is removed so I would never see that without a script to poll every 10 secs.
    Last edited by legume; 09-02-2008 at 05:54 PM.

  7. #7
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    68

    Default

    Quote Originally Posted by legume View Post
    It will be interesting to see if that fixes it.

    I have a HD3850 AGP but my pciid is 9515 - don't know if that makes any difference or not.
    My pciid is 9505. As far as im aware there is 2 bios versions released by ATI for the 3850 AGP. The first one uses pciid 9515 and needs the agp hotfix in windows and the latest changed the pciid to 9505. I flashed my card to see if there was any improvements beside the pciid change but I still got the same problems. Both pciids works under Linux. It's just that you need the hotfix under windows if you are running the first version of the ati bios.

    AGP could also be different with different mobos, you could try forcing 4x if it's at 8x.
    Im already running at AGP 4x as this is the supported max speed.

    Don't have quake4 in windows, but get a reliable BSOD with the hl2 mod insurgency and the canyon flight part of 3dmark06 using the 8.7 or 8.8 agp hotfix drivers. 8.6 work OK. Haven't seen any crashes in Linux ET:QW, nexuiz, openarena based games Wolf:ET, demos - UT2004, quake4 etc. Maybe that's because I never test/play with FSAA.
    Mine passed 3DMark 2 times without any problems. But crashes in all games and on desktop under linux if I for example drags the firefox window over the screen. It does run for 2 days straight if I just let it sit there doing no work at all.

  8. #8
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    294

    Default

    Quote Originally Posted by Fluggo View Post

    Im already running at AGP 4x as this is the supported max speed.

    Mine passed 3DMark 2 times without any problems. But crashes in all games and on desktop under linux if I for example drags the firefox window over the screen. It does run for 2 days straight if I just let it sit there doing no work at all.
    If 4x is max then maybe forcing 2x would help. It does seem like it's stable(ish) in windows but not Linux, maybe smartgart is doing something that fglrx isn't.

  9. #9
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    68

    Default

    Quote Originally Posted by legume View Post
    If 4x is max then maybe forcing 2x would help. It does seem like it's stable(ish) in windows but not Linux, maybe smartgart is doing something that fglrx isn't.
    According to SmartGart in XP it is running in AGP 4x with everything on (Fastwrites etc. ) I don't think I will get the PSU this week but will post more info here when I do.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •