Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 47

Thread: fixing underscan might crash X

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    30

    Unhappy fixing underscan might crash X

    The latest (8.11) Fglrx drivers are underscanning with my FullHD TV, but only with 60 and 50Hz. Frequencies 30, 25 and 24 are working as they should.

    Now I can use aticonfig --set-dispattrib=tmds2i,positionX:0 ...sizeX:1920 ...positionY:0 ...sizeY=1080 to fix underscan with 60 and 50Hz.

    That would be fine (since those settings will be saved to amdpcsdb), but if I have set those attributes and I change frequency to those lower ones my X crashes (or propably Fglrx drivers).

    And since current Fglrx drivers also save used mode to amdpcsdb, X crashes on all reboots (until I modify amdpcsdb to 60Hz mode or remove position and size attributes).

    My guess is that "Display scaling to HDTV timings/resolutions." is not working correctly if I have set attributes manually and it does not work with 60 and 50Hz modes (at least on my Toshiba TV).

    Is there a way to disable automatic scaling or is this issue going to be fixed anytime soon?

    I'm using Ubuntu 8.04 (amd64).

  2. #2
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Toronto-ish
    Posts
    7,570

    Default

    Quote Originally Posted by Peruna View Post
    Now I can use aticonfig --set-dispattrib=tmds2i,positionX:0 ...sizeX:1920 ...positionY:0 ...sizeY=1080 to fix underscan with 60 and 50Hz..
    FYI that is not the recommended solution for underscan. Can you try the solution Matthew posted ?

    http://www.phoronix.com/forums/showt...6734#post36734
    Last edited by bridgman; 11-27-2008 at 01:46 PM.

  3. #3
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    30

    Default not helping...

    If you see the next message after MTippet message, you can see that I answered that and told that it worked. Unfortunately it does absolutely nothing with 8.11 version (it worked in every version before that).

    That's why I decided to try the old solution.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Toronto-ish
    Posts
    7,570

    Default

    OK, I'll ask around and see if I can find out what changed...

  5. #5
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    30

    Default

    Thanks, I appreciate it.

    On basic use this is not a bad issue since this is my media pc and I rather keep default rate as 25Hz since that's correct for rate when I watch TV. Unfortunately rate resets to 60Hz when it stops sending signal (but running xset dpms force standby|suspend|off does not reset frequency to 60, even though they all stop signaling).

    That is one thing that would be nice to be "fixed". Returning to the same frequency that was before stopping signal.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    30

    Default

    Am I really the only one who is having this issue?

    I tried new 8.12 version and it seems to be bit worse than 8.11 since 25 Hz is also having black bars. Now only 30Hz and 24Hz seems to fill the full screen. This is very irritating because it seems that there is no way to fix this problem.

  7. #7
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    1

    Default

    Quote Originally Posted by Peruna View Post
    Am I really the only one who is having this issue?

    I tried new 8.12 version and it seems to be bit worse than 8.11 since 25 Hz is also having black bars. Now only 30Hz and 24Hz seems to fill the full screen. This is very irritating because it seems that there is no way to fix this problem.
    No, you are not the only one. I have the same problem unsolved, and know several people in the same shoes.

    So I am also very interested in a possible solution/ workaround/ bugfix.

  8. #8
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    5

    Default

    Quote Originally Posted by olympia View Post
    No, you are not the only one. I have the same problem unsolved, and know several people in the same shoes.

    So I am also very interested in a possible solution/ workaround/ bugfix.
    please count me, my toshibaTV (46"), 2600HD, same problem, very boring. i had hope the 8.12 would be nice than 8.11....

  9. #9
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    6,673

    Default

    Just test the leaked 9-2

  10. #10
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Toronto-ish
    Posts
    7,570

    Default

    I asked, but asking is not the same as making a solution appear instantly

    The initial answer surprised me a bit -- apparently we *are* enabling underscan in VBIOS, not just in the driver, so I need to talk to a lot *more* people to find out the full story ;(

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •