Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19

Thread: ATI 9600 HELP!!!! please

  1. #1
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    9

    Default ATI 9600 HELP!!!! please

    I have a fresh install of gentoo and am trying to set up xorg. I am having a HELL OF A TIME!! with this dam ati fglrx and was wondering if some one would point me in the right direction. For all I know I might not even be posting in the right place.

    The errors are:
    (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@1:0:1) found
    (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@1:0:1) found
    (EE) fglrx(0): Failed to initialize ASIC in kernel.
    (EE) fglrx(0): [agp] Failed to get AGP mode!
    (EE) fglrx(0): cannot init AGP
    (EE) fglrx(0): atiddxDriScreenInit failed, GPS not been initialized.
    (EE) fglrx(0): XMM failed to open CMMQS connection.
    xinit: No such file or directory (errno 2): Cannot register with ConsoleKit: org.freedesktop.CkConnector.Error: Unable to open session: Failed to connect to socket /var/run/dbus/system_bus_socket: No such file or directory

    waiting for X server to shut down X connection to :0.0 broken (explicit kill or server shutdown).

    xterm: fatal IO error 32 (Broken pipe) or KillClient on X server ":0.0"

    My lspci reads:
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82875P/E7210 Memory Controller Hub (rev 02)
    00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82875P Processor to AGP Controller (rev 02)
    00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
    00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
    00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
    00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
    00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB2 EHCI Controller (rev 02)
    00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c2)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) LPC Interface Bridge (rev 02)
    00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)
    00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) SMBus Controller (rev 02)
    00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller (rev 02)
    01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AR [Radeon 9600]
    01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 AR [Radeon 9600] (Secondary)
    02:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82562EZ 10/100 Ethernet Controller (rev 02)
    02:0a.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB23 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)



    Anyway, a little help would be greatly appreciated.
    thanks,
    Bruce.

  2. #2
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    23

    Default

    I don't know if this helps, but I have the same card and X fails to start up with 8.11, with similar errors to yours. I think the same is true for 8.12, but I am not sure. 8.10 works great, though.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    9

    Default

    Sorry to be such a noob but when you say 8.11 or 8.10, are you referring to the version of fglrx? Maybe the question should be: Is there a good book that someone completely new to this could read to help get a handle on this kind of thing?

    Thanks for the reply by the way.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    6,598

    Default

    The gfx cards is:

    lspci -nn|grep 0300

    the way you showed it you don't the the pci id.

  5. #5
    Join Date
    May 2007
    Posts
    352

    Default

    Did you compile the necessary agp support for your chipset when you built your kernel? What's the output of 'dmesg | grep agp'? Does /dev/agpgart exist on your system?

    Adam

  6. #6
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    9

    Default

    Thanks. The output of lspci -nn|grep 0300 is:

    01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc RV350 AR [Radeon 9600] [1002:4152] which would be the pci id here just for future reference?

    Output of dmesg |grep agp is: nothing zero nada!

    Did not see a /dev/agpgart.

    So I guess I could take away from this that I don't have agp compiled into the kernel.

  7. #7
    Join Date
    May 2007
    Posts
    352

    Default

    That seems pretty likely, yes.

    Try 'sudo modprobe intel_agp' and see if that gives you any errors.

    Adam

  8. #8
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    6,598

    Default

    1002:4152 is the pci id, ATI=1002, your card is 4152. That ID is in the fglrx driver. It should work when the kernel is properly configured. You need AGP support

    CONFIG_AGP=m
    CONFIG_AGP_INTEL=m

  9. #9
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    9

    Default

    I'm sorry to say, I'm at work at the moment. But I did recompile the kernel with agp support <M> and intel_agp <M> before I left to work. So I will be able to continue this when I get home at about 4:00 pm pst. You guys are great! thanks for helping me out.

    Bruce.

  10. #10
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    9

    Default

    Well, I now see agpgart in /dev directory and my dmesg|grep agp now shows agp suport but now when I exit X the monitor goes black and will not return to a prompt. I tried ctrl alt backspace and that doesn't do anything. not sure where to look from here.

    Thanks,
    Bruce.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •