Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: gdm login screen seen for a sec, then x crashes

  1. #1
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    31

    Default gdm login screen seen for a sec, then x crashes

    ubuntu intrepid 32-bit, x1600, fglrx 9.1.

    After installing using buildpkg, changing xorg.conf from radeon to fglrx and rebooting I get to see gdm login screen for about half a second, than x crashes. In xorg.conf I disabled composite extension, and this still happens. Is there something to be done to make it work, or to diagnose it further?

    Pieces of Xorg.0.log:
    Code:
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//fglrx_drv.so
    (II) Module fglrx: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
    	compiled for 1.4.99.906, module version = 8.57.2
    	Module class: X.Org Video Driver
    (II) v4l driver for Video4Linux
    (II) Primary Device is: PCI 01@00:00:0
    (WW) Falling back to old probe method for v4l
    (WW) Falling back to old probe method for fglrx
    (II) ATI Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.57.2
    (II) ATI Proprietary Linux Driver Release Identifier: 8.573                                
    (II) ATI Proprietary Linux Driver Build Date: Jan 13 2009 23:21:39
    (WW) This ATI Proprietary Linux Driver does not guarantee support of video driver ABI higher than 2.0
    (WW) Video driver ABI version of the X server is 4.1
    (II) AMD ASIC control file status: R12 S1 B313 N313 T312
    (--) Assigning device section with no busID to primary device
    (--) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x71C5) found
    (II) AMD Video driver is running on a device belonging to a group targeted for this release
    (II) AMD Video driver is signed
    (II) resource ranges after xf86ClaimFixedResources() call:
    	[0] -1	0	0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
    	[1] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
    	[2] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
    	[3] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
    	[4] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
    	[5] -1	0	0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
    (II) fglrx(0): pEnt->device->identifier=0x82d2430
    (II) resource ranges after probing:
    	[0] -1	0	0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
    	[1] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
    	[2] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
    	[3] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
    	[4] 0	0	0x000a0000 - 0x000affff (0x10000) MS[B]
    	[5] 0	0	0x000b0000 - 0x000b7fff (0x8000) MS[B]
    	[6] 0	0	0x000b8000 - 0x000bffff (0x8000) MS[B]
    	[7] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
    	[8] -1	0	0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
    	[9] 0	0	0x000003b0 - 0x000003bb (0xc) IS[B]
    	[10] 0	0	0x000003c0 - 0x000003df (0x20) IS[B]
    (II) Setting vga for screen 0.
    (II) fglrx(0): === [atiddxPreInit] === begin
    (II) Loading sub module "vgahw"
    (II) LoadModule: "vgahw"
    
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libvgahw.so
    (II) Module vgahw: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 1.5.2, module version = 0.1.0
    	ABI class: X.Org Video Driver, version 4.1
    (II) fglrx(0): PCI bus 1 card 0 func 0
    (**) fglrx(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
    (II) fglrx(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
    (==) fglrx(0): Default visual is TrueColor
    (II) fglrx(0): Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb
    (II) fglrx(0): 10BitPixelFormat disabled by default
    (==) fglrx(0): RGB weight 888
    (II) fglrx(0): Using 8 bits per RGB (8 bit DAC)
    (**) fglrx(0): Gamma Correction for I is 0x06419064
    (==) fglrx(0): Gamma Correction for II is 0x06419064
    (==) fglrx(0): Buffer Tiling is ON
    (II) Loading sub module "fglrxdrm"
    (II) LoadModule: "fglrxdrm"
    
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux//libfglrxdrm.so
    (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
    	compiled for 1.4.99.906, module version = 8.57.2
    	ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
    (--) fglrx(0): Chipset: "ATI Mobility Radeon X1600" (Chipset = 0x71c5)
    (--) fglrx(0): (PciSubVendor = 0x1854, PciSubDevice = 0x0068)
    (--) fglrx(0): board vendor info: third party graphics adapter - NOT original ATI
    (--) fglrx(0): Linear framebuffer (phys) at 0xc0000000
    (--) fglrx(0): MMIO registers at 0xd8000000
    (--) fglrx(0): I/O port at 0x00002000
    (==) fglrx(0): ROM-BIOS at 0x000c0000
    (II) Loading sub module "int10"
    (II) LoadModule: "int10"
    
    [...]
    
    (II) fglrx(0): ATI Video BIOS revision 9 or later detected
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 10, (OK)
    drmOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 10, (OK)
    drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 10
    drmOpenByBusid: drmGetBusid reports PCI:1:0:0
    (II) fglrx(0): Using adapter: 1:0.0.
    (II) fglrx(0): [FB] MC range(MCFBBase = 0xc0000000, MCFBSize = 0x10000000)
    (--) fglrx(0): Video RAM: 262144 kByte, Type: DDR3
    (II) fglrx(0): PCIE card detected
    (WW) fglrx(0): board is an unknown third party board, chipset is supported
    
    [...]
    
    (II) Reloading /usr/lib/xorg/modules/linux//libfglrxdrm.so
    (==) fglrx(0): Capabilities: 0x00000000
    (==) fglrx(0): CapabilitiesEx: 0x00000000
    (==) fglrx(0): cpuFlags: 0x8000001d
    (==) fglrx(0): OpenGL ClientDriverName: "fglrx_dri.so"
    (II) fglrx(0): [pcie] 1035792 kB allocated
    (II) fglrx(0): [drm] DRM buffer queue setup: nbufs = 100 bufsize = 65536
    (**) fglrx(0): UseFastTLS=1
    (==) fglrx(0): BlockSignalsOnLock=1
    (II) fglrx(0): Direct rendering enabled
    (II) fglrx(0): AC Adapter is used
    (II) fglrx(0): Interrupt handler installed at IRQ 16.
    (II) fglrx(0): Exposed events to the /proc interface
    (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
    (II) do I need RAC?  No, I don't.
    (II) resource ranges after preInit:
    	[0] -1	0	0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
    	[1] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
    	[2] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
    	[3] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
    	[4] 0	0	0x000a0000 - 0x000affff (0x10000) MS[B](OprU)
    	[5] 0	0	0x000b0000 - 0x000b7fff (0x8000) MS[B](OprU)
    	[6] 0	0	0x000b8000 - 0x000bffff (0x8000) MS[B](OprU)
    	[7] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
    	[8] -1	0	0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
    	[9] 0	0	0x000003b0 - 0x000003bb (0xc) IS[B](OprU)
    	[10] 0	0	0x000003c0 - 0x000003df (0x20) IS[B](OprU)
    (II) fglrx(0): driver needs X.org 1.4.x.y with x.y >= 99.906
    (II) fglrx(0): detected X.org 7.4.2.0
    (II) Loading extension ATIFGLRXDRI
    (II) fglrx(0): doing DRIScreenInit
    (II) fglrx(0): DRIScreenInit for fglrx driver
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
    drmOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
    drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 11
    drmOpenByBusid: drmGetBusid reports PCI:1:0:0
    (II) fglrx(0): [drm] DRM interface version 1.0
    (II) fglrx(0): [drm] created "fglrx" driver at busid "PCI:1:0:0"
    (II) fglrx(0): [drm] added 8192 byte SAREA at 0x2000
    (II) fglrx(0): [drm] mapped SAREA 0x2000 to 0xb8034000
    (II) fglrx(0): [drm] framebuffer handle = 0x3000
    (II) fglrx(0): [drm] added 1 reserved context for kernel
    (II) fglrx(0): DRIScreenInit done
    (II) fglrx(0): Kernel Module Version Information:
    (II) fglrx(0):     Name: fglrx
    (II) fglrx(0):     Version: 8.57.2
    (II) fglrx(0):     Date: Jan 14 2009
    (II) fglrx(0):     Desc: ATI FireGL DRM kernel module
    (II) fglrx(0): Kernel Module version matches driver.
    (II) fglrx(0): Kernel Module Build Time Information:
    (II) fglrx(0):     Build-Kernel UTS_RELEASE:        2.6.27-11-generic
    (II) fglrx(0):     Build-Kernel MODVERSIONS:        yes
    (II) fglrx(0):     Build-Kernel __SMP__:            yes
    (II) fglrx(0):     Build-Kernel PAGE_SIZE:          0x1000
    (II) fglrx(0): [drm] register handle = 0x00004000
    (II) fglrx(0): DRI initialization successfull!
    (II) fglrx(0): FBADPhys: 0xc0000000 FBMappedSize: 0x01008000
    (II) fglrx(0): FBMM initialized for area (0,0)-(1728,2432)
    (II) fglrx(0): FBMM auto alloc for area (0,0)-(1728,1050) (front color buffer - assumption)
    (II) fglrx(0): Largest offscreen area available: 1728 x 1382
    (==) fglrx(0): Backing store disabled
    (II) Loading extension FGLRXEXTENSION
    (II) Loading extension ATITVOUT
    (II) fglrx(0): DPMS enabled
    (**) fglrx(0): Textured Video is enabled.
    (II) LoadModule: "glesx"
    
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules//glesx.so
    (II) Module glesx: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 1.4.99.906, module version = 1.0.0
    	ABI class: X.Org Server Extension, version 1.1
    (II) Loading extension GLESX
    (II) fglrx(0): GLESX enableFlags = 94
    (II) fglrx(0): Using XFree86 Acceleration Architecture (XAA)
    	Screen to screen bit blits
    	Solid filled rectangles
    	Solid Horizontal and Vertical Lines
    	Driver provided ScreenToScreenBitBlt replacement
    	Driver provided FillSolidRects replacement
    (II) fglrx(0): GLESX is enabled
    [...]
    (II) AIGLX: Loaded and initialized /usr/lib/dri/fglrx_dri.so
    (II) GLX: Initialized DRI GL provider for screen 0
    (II) fglrx(0): Restoring recent mode: 1680x1050@60Hz
    [Here goes mice stuff - Wise Ferret]
    (II) config/hal: Adding input device Video Bus
    (**) Video Bus: always reports core events
    (**) Video Bus: Device: "/dev/input/event9"
    (II) Video Bus: Found keys
    (II) Video Bus: Configuring as keyboard
    (II) XINPUT: Adding extended input device "Video Bus" (type: KEYBOARD)
    (**) Option "xkb_rules" "evdev"
    (**) Video Bus: xkb_rules: "evdev"
    (**) Option "xkb_model" "pc105"
    (**) Video Bus: xkb_model: "pc105"
    (**) Option "xkb_layout" "us"
    (**) Video Bus: xkb_layout: "us"
    
    Backtrace:
    0: /usr/X11R6/bin/X(xf86SigHandler+0x79) [0x80c3009]
    1: [0xb8063400]
    2: /usr/lib/xorg/modules//glesx.so [0xb564b22b]
    3: /usr/lib/xorg/modules//libxaa.so(XAAComposite+0x176) [0xb747a0c6]
    4: /usr/lib/xorg/modules//libxaa.so [0xb74974c1]
    5: /usr/X11R6/bin/X [0x817720a]
    6: /usr/X11R6/bin/X(CompositePicture+0x19a) [0x815fe6a]
    7: /usr/X11R6/bin/X [0x8165d35]
    8: /usr/X11R6/bin/X [0x8162a55]
    9: /usr/X11R6/bin/X(Dispatch+0x34f) [0x808c89f]
    10: /usr/X11R6/bin/X(main+0x47d) [0x8071d1d]
    11: /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6(__libc_start_main+0xe5) [0xb7c65685]
    12: /usr/X11R6/bin/X [0x8071101]
    Saw signal 11.  Server aborting.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    997

    Default

    Do you have any options specified in your xorg.conf?

  3. #3
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    31

    Default

    Quote Originally Posted by monraaf View Post
    Do you have any options specified in your xorg.conf?
    None. That is one of the xorg.conf I tried which produced the error:
    Code:
    # xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
    #
    # This file was generated by failsafeDexconf, using
    # values from the debconf database and some overrides to use vesa mode.
    #
    # You should use dexconf or another such tool for creating a "real" xorg.conf
    # For example:
    #   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
    
    Section "Monitor"
    	Identifier	"Configured Monitor"
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier	"Default Screen"
    	Device		"Configured Video Device"
    	Monitor		"Configured Monitor"
    	DefaultDepth	24
    	SubSection "Display"
    		Modes   "1680x1050" "800x600" "1024x768" "1280x1024" "1440X900"
    	EndSubSection
    EndSection
    
    Section "Module"
    	Load		"glx"
    	Load		"dbe"
    	Load		"v4l"
    	Load "vbe"
    	Load "i2c"
    	Load "bitmap"
    	Load "ddc"
    	Load "dri"
    	Load "extmod"
    	Load "freetype"
    	Load "int10"
    EndSection
    
    Section "DRI"
    	Group	0
    	Mode	0666
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier	"Generic Keyboard"
    	Driver		"kbd"
    	Option		"XkbRules"	"xorg"
    	Option		"XkbModel"	"pc104"
    	Option		"XkbLayout"	"us,il"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier	"Configured Mouse"
    	Driver		"mouse"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier	"Synaptics Touchpad"
    	Driver		"synaptics"
    	Option		"SendCoreEvents"	"true"
    	Option		"Device"		"/dev/psaux"
    	Option		"Protocol"		"auto-dev"
    	Option		"HorizEdgeScroll"	"0"
    	Option 		"SHMConfig" "on"
    EndSection
    
    Section "Extensions"
    	Option "Composite" "disable"
    	Option "DAMAGE" "Enable"
    	Option "RENDER" "Enable"
    EndSection
    
    Section "ServerLayout"
    	Identifier	"Default Layout"
    	Screen		"Default Screen"
    	InputDevice	"Synaptics Touchpad"
    EndSection
    
    Section "Device"
    	Identifier	"Configured Video Device"
    #	Option 		"AccelMethod" "EXA"
    #	Option 		"MigrationHeuristic" "greedy"
    #	Option 		"EnablePageFlip" "on"
    #	Option          "ColorTiling"   "on"
    	Driver	"fglrx"
    EndSection
    
    Section "ServerFlags"
    	Option "AIGLX" "false"
    EndSection
    Later I tried to further disable modules and extensions, but the result was the same.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    31

    Default

    Any ideas, anyone? Or at least recommendation how to diagnose the problem further?

  5. #5
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    31

    Default

    Any hint or clue on the subject will be truly greatly appreciated...

  6. #6
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Geneva
    Posts
    16

    Default

    I have a similar problem short after upgrading from Hardy to Intrepid.
    If I remember this was corrected by removing anything in Extensions section of xorg.conf.
    Also the Module section can be cleaned up, I only keep glx now.

  7. #7
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    31

    Default Tried cleaning xorg.conf

    After cleaning xorg.conf I get the same results: a glimpse of gdm, then crash.
    I used this time the following xorg.conf:
    Code:
    # xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
    
    Section "ServerLayout"
    	Identifier     "Default Layout"
    	Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
    	InputDevice    "Synaptics Touchpad"
    EndSection
    
    Section "Module"
    	Load  "glx"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Generic Keyboard"
    	Driver      "kbd"
    	Option	    "XkbRules" "xorg"
    	Option	    "XkbModel" "pc104"
    	Option	    "XkbLayout" "us,il"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Configured Mouse"
    	Driver      "mouse"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Synaptics Touchpad"
    	Driver      "synaptics"
    	Option	    "SendCoreEvents" "true"
    	Option	    "Device" "/dev/psaux"
    	Option	    "Protocol" "auto-dev"
    	Option	    "HorizEdgeScroll" "0"
    	Option	    "SHMConfig" "on"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    	Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
    	Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    	Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    	Option	    "DPMS" "true"
    EndSection
    
    Section "Device"
    	Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
    	Driver      "fglrx"
    	BusID       "PCI:1:0:0"
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
    	Device     "aticonfig-Device[0]-0"
    	Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
    	DefaultDepth     24
    	SubSection "Display"
    		Viewport   0 0
    		Depth     24
    	EndSubSection
    EndSection
    I have no problem with the radeon driver so this is clearly a problem with fglrx. I am willing to help debugging it, but I need some clue so I know what to look for...

  8. #8
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    1

    Default

    I have same problem in my gentoo, and can't resolve it...
    Anyone can help me?

  9. #9
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Germany
    Posts
    5,411

    Default

    Quote Originally Posted by bones7456 View Post
    I have same problem in my gentoo, and can't resolve it...
    Anyone can help me?
    i fixed the blackscreen Xcrash problem with the catalyst 8.582rc1

    and no you can't download it!

    it will be the official catalyst 9.2 in 2 weeks!
    Last edited by Qaridarium; 02-06-2009 at 01:28 AM.

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Sweden
    Posts
    27

    Default

    Quote Originally Posted by bones7456 View Post
    I have same problem in my gentoo, and can't resolve it...
    Anyone can help me?
    I have the same problem if I dont disable composite.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •