Results 1 to 5 of 5

Thread: ATI Radeon X300 - Debian - No 3d acceleration...

  1. #1
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    6

    Default ATI Radeon X300 - Debian - No 3d acceleration...

    Hello everybody....
    I am new to this forum! I desperately need some help to make the ati driver work with 3d acceleration.

    I have a Debian/etch installed, and i already have followed this (http://xoomer.alice.it/flavio.stanch...aller.html#src)
    howto, compiling my fglrx module.

    I think i fixed every error, and still i have
    $ glxinfo | grep rendering
    direct rendering: No

    But as you can see the module is running:
    $ lsmod | grep fglrx
    fglrx 533700 11
    agpgart 29360 2 fglrx,intel_agp

    $ dmesg | grep fglrx
    [fglrx] PCIe has already been initialized. Reinitializing ...
    [fglrx] total GART = 130023424
    [fglrx] free GART = 114032640
    [fglrx] max single GART = 114032640
    [fglrx] total LFB = 134086656
    [fglrx] free LFB = 116256768
    [fglrx] max single LFB = 116256768
    [fglrx] total Inv = 0
    [fglrx] free Inv = 0
    [fglrx] max single Inv = 0
    [fglrx] total TIM = 0

    I get no errors in xorg logs (there was one about AIGLX, that i solved modifying the xorg conf file)

    My xorg.conf:
    Section "ServerLayout"
    Identifier "Default Layout"
    Screen "Default Screen" 0 0
    InputDevice "Generic Keyboard"
    InputDevice "Configured Mouse"
    EndSection

    Section "Files"

    # path to defoma fonts
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
    FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
    FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
    EndSection

    Section "Module"
    Load "bitmap"
    Load "ddc"
    Load "dri"
    Load "extmod"
    Load "freetype"
    Load "glx"
    Load "int10"
    Load "vbe"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Generic Keyboard"
    Driver "kbd"
    Option "CoreKeyboard"
    Option "XkbRules" "xorg"
    Option "XkbModel" "pc104"
    Option "XkbLayout" "it"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Configured Mouse"
    Driver "mouse"
    Option "CorePointer"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    Option "Device" "/dev/psaux"
    Option "Protocol" "IMPS/2"
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "SDM-HS75"
    HorizSync 28.0 - 81.0
    VertRefresh 48.0 - 75.0
    Option "DPMS"
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "ATI Technologies Inc RV370 5B60 [Radeon X300 (PCIE)]"
    Driver "fglrx"
    Option "UseFBDev" "true"
    Option "VideoOverlay" "on"
    Option "OpenGLOverlay" "off"
    BusID "PCI:4:0:0"
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "Default Screen"
    Device "ATI Technologies Inc RV370 5B60 [Radeon X300 (PCIE)]"
    Monitor "SDM-HS75"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Depth 1
    Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 4
    Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 8
    Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 15
    Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 16
    Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 24
    Modes "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    EndSection

    Section "DRI"
    Mode 0666
    EndSection

    Section "ServerFlags"
    Option "AIGLX" "off"
    EndSection

    Section "Extensions"
    Option "Composite" "Disable"
    EndSection

    I think that everything works fine but...
    $ fglrxinfo
    display: :0.0 screen: 0
    OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
    OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
    OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.5.1)

    What is WRONG?!?!?!?
    Any suggest?!?

    Thanks a lot in advice!!

  2. #2

    Default

    Can you post your xorg.conf?

  3. #3
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    102

    Default

    Post the result of the following command:

    Code:
    cat /var/log/Xorg.0.log | grep EE && cat /var/log/Xorg.0.log | grep WW

  4. #4
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    6

    Default

    Quote Originally Posted by Michael View Post
    Can you post your xorg.conf?
    It is already posted in my original post

  5. #5
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    6

    Default

    Quote Originally Posted by glussier View Post
    Post the result of the following command:

    Code:
    cat /var/log/Xorg.0.log | grep EE && cat /var/log/Xorg.0.log | grep WW
    here it is:
    (WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc" does not exist.
    (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
    (WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic" does not exist.
    (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi/" does not exist.
    (WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/" does not exist.
    (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi/" does not exist.
    (WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/" does not exist.
    (WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1" does not exist.
    (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi" does not exist.
    (WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi" does not exist.
    (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi" does not exist.
    (WW) The directory "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi" does not exist.
    (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
    (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:4:0:1) found
    (WW) fglrx(0): board is an unknown third party board, chipset is supported
    (WW) fglrx(0): Option "UseFBDev" is not used

    I guess the fact i don't have those fonts doesn't count
    About this last warnings about fglrx i never noticed...
    What should i do?

    Thanks a lot!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •