Page 12 of 14 FirstFirst ... 21011121314 LastLast
Results 111 to 120 of 135

Thread: ATI Overclocking Utility

  1. #111
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    7

    Default

    You can't, as far as I understand it. I was talking about the ATI Overclocking Utility.

  2. #112
    Join Date
    May 2009
    Posts
    72

    Default

    Quote Originally Posted by brelkl View Post
    Do you think my lack of voltage control is a bios limitation/issue?
    Well at least we found what the problem is. As far as I know those values come from the gpu bios, so I would say that it is a bug in their bios. They could at least return a min/max that is the same as the peak values. I am not sure if you card was meant to support the value reported by min/max and that is the bug or if it wasn't meant to support those value and the bug is the value reported in min/max. In any case, your options are limited. You can contact your card manufacturer, edit your bios to change the value and reflash it or flash another 3870 which is known to work with the value you want on your card. The last two options are riskier, not guaranteed to work and could result in your bricking your card.

  3. #113
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    7

    Default

    Quote Originally Posted by sabby View Post
    Well at least we found what the problem is. As far as I know those values come from the gpu bios, so I would say that it is a bug in their bios. They could at least return a min/max that is the same as the peak values. I am not sure if you card was meant to support the value reported by min/max and that is the bug or if it wasn't meant to support those value and the bug is the value reported in min/max. In any case, your options are limited. You can contact your card manufacturer, edit your bios to change the value and reflash it or flash another 3870 which is known to work with the value you want on your card. The last two options are riskier, not guaranteed to work and could result in your bricking your card.
    Thanks sabby, I appreciate your help in trying to figure this out--I may look in to fashing the bios at some point, when I have the time.

  4. #114
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Sweden
    Posts
    27

    Default

    Quote Originally Posted by sabby View Post
    I remember releasing a fix that allowed to go lower. However if you are already using the latest version 1.0.5 and that's the lowest you can go then I will check on that. Before I was talking the lowest performance level reported by the card bios in a later version I switch to the lowest frequency reported by the API. Since on my card I couldn't go lower then the lowest setting (it would freeze even with undervolting) reported by the API I couldn't test see if the card accepts lower value then what the API says it will take. Perhaps I can try allowing 1 Mhz and then people can see if it works, worst case there is the same functionality as before and best case it works.
    Any news on this? I'm using 64 bit version, ATI HD4870.
    This is the one thing I deeply need on Linux Ubuntu at the moment, save tons of watts by lowering memory.

  5. #115
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Sweden
    Posts
    27

    Default

    Hm, apparently I can't edit my post.
    However, I'm wondering (if you'd like to share it) how you bypass ATI Overdrive's limits? Since apparently using Overdrive only lets me go to 775 MHz/950 MHz (default), but you application lets me go to 390/475. I'm very interested in how.

  6. #116
    Join Date
    May 2009
    Posts
    72

    Default

    Quote Originally Posted by Glaucous View Post
    Hm, apparently I can't edit my post.
    However, I'm wondering (if you'd like to share it) how you bypass ATI Overdrive's limits? Since apparently using Overdrive only lets me go to 775 MHz/950 MHz (default), but you application lets me go to 390/475. I'm very interested in how.
    Sorry for the late reply I didn't get the new reply notice. I don't bypass anything since I assume the Overdrive command line use the same API that I do. What must be happening is like I did before maybe the command line use the minimum frequency reported in the lowest performance level instead of the lowest frequency reported by the min/max functions.

  7. #117
    Join Date
    May 2009
    Posts
    72

    Default

    Quote Originally Posted by Glaucous View Post
    Hm, apparently I can't edit my post.
    However, I'm wondering (if you'd like to share it) how you bypass ATI Overdrive's limits? Since apparently using Overdrive only lets me go to 775 MHz/950 MHz (default), but you application lets me go to 390/475. I'm very interested in how.
    At the same time I wanted to clarify that I assume the command line also use the ATI ADL SDK, and I just don't call the overdrive utility command line like a front-end but the API directly. Therefore, if there is a bug in the API it should show up in both application but if we use the API differently, like it seems in this case, the behavior could be different.

  8. #118
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Sweden
    Posts
    27

    Default

    Quote Originally Posted by sabby View Post
    At the same time I wanted to clarify that I assume the command line also use the ATI ADL SDK, and I just don't call the overdrive utility command line like a front-end but the API directly. Therefore, if there is a bug in the API it should show up in both application but if we use the API differently, like it seems in this case, the behavior could be different.
    I see, thanks. As soon as I've learned some more C++ I'll take a look at ATI ADL SDK.

  9. #119
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    3

    Default

    @sabby

    I've written a Python wrapper of the Overdrive5 functionalty of ADL using Cython. It seems I cannot go over the 1050 mV voltage limit with my 5970 with ADL_Overdrive5_ODPerformanceLevels_Set.

    Were you able to get around this limit in your over-clocker? I see a screenshot with 1158 mV ... though probably for a different card ...

    Ideally I would like to explore 5870 voltages ...like 1.1625v

  10. #120
    Join Date
    May 2009
    Posts
    72

    Default

    Quote Originally Posted by emuller View Post
    @sabby

    I've written a Python wrapper of the Overdrive5 functionalty of ADL using Cython. It seems I cannot go over the 1050 mV voltage limit with my 5970 with ADL_Overdrive5_ODPerformanceLevels_Set.

    Were you able to get around this limit in your over-clocker? I see a screenshot with 1158 mV ... though probably for a different card ...

    Ideally I would like to explore 5870 voltages ...like 1.1625v
    All the voltage are card specifics, you can see the maximum I could achieve by running the apps on your card. I assume it should be the same as you. The only thing is that different card have a different number of performance levels which min/max are different from the card min/max if my memory is good. I don't know if it's card specific but on my card I could not set a value for a lower level which was higher than a higher level, e.g. I could not set an idle value higher then the full speed performance level. However, all this is transparent in the app so the maximum it will let you set it should be the maximum your card will take. Unless, like someone else in the forum, your card's bios report the wrong values.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •