Results 1 to 6 of 6

Thread: problems with ati driver 9-3-x86 with Debian Sid

  1. #1
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    4

    Default problems with ati driver 9-3-x86 with Debian Sid

    Hi, recently i've updated my debian lenny to sid, of course my previous deployment of ati driver was down. I decided to download the latest driver version and install it from scratch.

    My system is:
    kernel: 2-6-26-1-686
    ATI Card: radeon x1300 series
    Gnome: 2.22.3
    Xorg: 7.1.1

    So, after do all steps I can't load the X server, it seems that fglrx is ok, because when I do modpbore fglrx I get differents line related to the module and it seems that is up and running. So it seems that the problem is in the xorg.conf file, I tried to do some tweaks to the file -for example the refresh rate of the monitor, the monitor device used, add the composite part, but still I can't get the X.

    the reported errors are:
    1. "The server was reseted six times, it seems that there is a problem...blah blah"
    2. "the selected screen doesn't work will try to use another one"

    I will post my xorg.conf. My request is if somebody can help me to fix this issue with xorg

    thanks a lot:


    HTML Code:
    # /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
    #
    # This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
    # values from the debconf database.
    #
    # Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
    # (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
    #
    # This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
    # if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
    # package.
    #
    # If you have edited this file but would like it to be automatically updated
    # again, run the following command:
    #   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
    
    Section "ServerLayout"
    	Identifier     "Default Layout"
    	Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
    	InputDevice    "Generic Keyboard"
    	InputDevice    "Configured Mouse"
    EndSection
    
    Section "Files"
    
    	# path to defoma fonts
    	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
    	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
    	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
    	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
    	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
    	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
    	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
    	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
    	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
    	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
    	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
    	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
    	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
    	FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
    	FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
    EndSection
    
    Section "Module"
    	Load  "bitmap"
    	Load  "ddc"
    	Load  "dri"
    	Load  "extmod"
    	Load  "freetype"
    	Load  "glx"
    	Load  "int10"
    	Load  "type1"
    	Load  "vbe"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Generic Keyboard"
    	Driver      "kbd"
    	Option	    "CoreKeyboard"
    	Option	    "XkbRules" "xorg"
    	Option	    "XkbModel" "pc105"
    	Option	    "XkbLayout" "latam"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Configured Mouse"
    	Driver      "mouse"
    	Option	    "CorePointer"
    	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
    	Option	    "Protocol" "ImPS/2"
    	Option	    "Emulate3Buttons" "true"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    	Identifier   "IBM C170 CRT"
    #	HorizSync    30.0 - 85.0
            HorizSync    30.0 - 70.0
    	VertRefresh  50.0 - 160.0
    	Option	    "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    	Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
    	Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    	Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    	Option	    "DPMS" "true"
    EndSection
    
    Section "Device"
    	Identifier  "ATI Technologies Inc ATI Default Card"
    	Driver      "vesa"
    	Option	    "UseFBDev" "true"
    	BusID       "PCI:1:0:0"
    EndSection
    
    Section "Device"
    	Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
    	Driver      "fglrx"
    	Option	    "VideoOverlay" "on"
    	Option	    "OpenGLOverlay" "off"
    	BusID       "PCI:1:0:0"
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier "Default Screen"
    	Device     "ATI Technologies Inc ATI Default Card"
    	Monitor    "IBM C170 CRT"
    	DefaultDepth     24
    	SubSection "Display"
    		Depth     1
    		Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth     4
    		Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth     8
    		Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth     15
    		Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth     16
    		Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth     24
    		Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
    	Device     "aticonfig-Device[0]-0"
    #	Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
            Monitor     "IBM C170 CRT"
    	DefaultDepth     24
    	SubSection "Display"
    		Viewport   0 0
    		Depth     24
    	EndSubSection
    EndSection
    
    Section "DRI"
    	Mode         0666
    EndSection
    
    Section "Extensions"
    	Option "Composite" "Enable"
    EndSection

  2. #2
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Finland
    Posts
    1,668

    Default

    Care to pastebin the whole X.org log?

  3. #3
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    91

    Default

    I don't see anything wrong with your xorg.conf file from a quick glance. It would be helpful if you posted your xorg log.

    I believe that your card is based on the R500 series, so it should be supported by the OSS drivers. If you can't get fglrx to work, you may wish to try searching the forum for how to get all the bits together.

    If you are truly running Sid, you should have kernel 2.6.29 (which would cause problems with fglrx), gnome 2.24, and xorg 7.4 installed. If you were running Squeeze, the version I prefer, you would have gnome 2.24, and xorg 7.3 installed. How did you do your upgrade? apt-get dist-upgrade is your friend...
    Last edited by sandain; 06-17-2009 at 02:33 PM.

  4. #4
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    4

    Default my xorg.0.log

    here is my xorg.0.log:
    HTML Code:
    X Window System Version 7.1.1
    Release Date: 12 May 2006
    X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.1.1
    
    Module Loader present
    (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Jun 17 12:28:01 2009
    (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
    (==) ServerLayout "Default Layout"
    (**) |-->Screen "aticonfig-Screen[0]-0" (0)
    (**) |   |-->Monitor "IBM C170 CRT"
    (**) |   |-->Device "aticonfig-Device[0]-0"
    (**) |-->Input Device "Generic Keyboard"
    (**) |-->Input Device "Configured Mouse"
    
    
    (==) RgbPath set to "/etc/X11/rgb"
    (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
    (**) Ignoring ABI Version
    (**) Extension "Composite" is enabled
    (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
    (II) Module ABI versions:
    	X.Org ANSI C Emulation: 0.3
    	X.Org Video Driver: 1.0
    	X.Org XInput driver : 0.6
    	X.Org Server Extension : 0.3
    	X.Org Font Renderer : 0.5
    (II) Loader running on linux
    (II) LoadModule: "bitmap"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/fonts/libbitmap.so
    (II) Module bitmap: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
    	Module class: X.Org Font Renderer
    	ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.5
    (II) Loading font Bitmap
    (II) LoadModule: "pcidata"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libpcidata.so
    (II) Module pcidata: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
    	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
    (--) using VT number 7
    
    (--) PCI:*(1:0:0) ATI Technologies Inc unknown chipset (0x7187) rev 0, Mem @ 0xc0000000/28, 0xd0100000/16, I/O @ 0x4000/8
    
    (II) LoadModule: "bitmap"
    (II) Reloading /usr/lib/xorg/modules/fonts/libbitmap.so
    (II) Loading font Bitmap
    (II) LoadModule: "ddc"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libddc.so
    (II) Module ddc: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
    	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
    (II) LoadModule: "dri"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
    (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 7.1.0, module version = 1.0.0
    	ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
    (II) Loading extension XFree86-DRI
    (II) LoadModule: "extmod"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
    (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
    	Module class: X.Org Server Extension
    	ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
    
    (II) LoadModule: "freetype"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/fonts/libfreetype.so
    (II) Module freetype: vendor="X.Org Foundation & the After X-TT Project"
    	compiled for 7.1.1, module version = 2.1.0
    	Module class: X.Org Font Renderer
    	ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.5
    (II) Loading font FreeType
    (II) LoadModule: "glx"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
    (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
    	ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
    (==) AIGLX enabled
    (II) Loading extension GLX
    (II) LoadModule: "int10"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libint10.so
    (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
    	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
    (II) LoadModule: "type1"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/fonts/libtype1.so
    (II) Module type1: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 7.1.1, module version = 1.0.2
    	Module class: X.Org Font Renderer
    	ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.5
    (II) Loading font Type1
    (II) LoadModule: "vbe"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libvbe.so
    (II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 7.1.1, module version = 1.1.0
    	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
    (II) LoadModule: "fglrx"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
    (II) Module fglrx: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
    	compiled for 7.1.0, module version = 8.59.2
    	Module class: X.Org Video Driver
    (II) Primary Device is: PCI 01:00:0
    (II) ATI Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.59.2
    (II) ATI Proprietary Linux Driver Release Identifier: 8.593                                
    (II) ATI Proprietary Linux Driver Build Date: Mar 12 2009 23:38:33
    (II) Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb
    (II) AMD ASIC control file status: R2 S1 B330 N330 T329
    (--) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x7187) found
    (II) AMD Video driver is running on a device belonging to a group targeted for this release
    (II) AMD Video driver is signed
    (II) fglrx(0): pEnt->device->identifier=0x92f3258
    (
    (II) Setting vga for screen 0.
    (II) fglrx(0): === [atiddxPreInit] === begin
    (II) Loading sub module "vgahw"
    (II) LoadModule: "vgahw"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libvgahw.so
    (II) Module vgahw: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 7.1.1, module version = 0.1.0
    	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
    (
    (II) fglrx(0): Connected Display1: CRT on secondary DAC [crt2]
    (II) fglrx(0): Display1 EDID data ---------------------------
    (II) fglrx(0): Manufacturer: IBM  Model: 1a51  Serial#: 16843009
    (II) fglrx(0): Year: 2006  Week: 31
    (II) fglrx(0): EDID Version: 1.3
    (II) fglrx(0): Analog Display Input,  Input Voltage Level: 0.700/0.700 V
    (II) fglrx(0): Sync:  Separate
    (II) fglrx(0): Max H-Image Size [cm]: horiz.: 33  vert.: 24
    (II) fglrx(0): Gamma: 2.83
    (II) fglrx(0): redX: 0.636 redY: 0.327   greenX: 0.278 greenY: 0.600
    (II) fglrx(0): blueX: 0.145 blueY: 0.064   whiteX: 0.283 whiteY: 0.298
    (II) fglrx(0): Supported VESA Video Modes:
    (II) fglrx(0): 720x400@70Hz
    (II) fglrx(0): 640x480@60Hz
    (II) fglrx(0): 800x600@75Hz
    (II) fglrx(0): 1024x768@75Hz
    (II) fglrx(0): 1280x1024@75Hz
    (II) fglrx(0): Manufacturer's mask: 0
    (II) fglrx(0): Supported Future Video Modes:
    (II) fglrx(0): #0: hsize: 640  vsize 480  refresh: 85  vid: 22833
    (II) fglrx(0): #1: hsize: 800  vsize 600  refresh: 85  vid: 22853
    (II) fglrx(0): #2: hsize: 1024  vsize 768  refresh: 85  vid: 22881
    (II) fglrx(0): #3: hsize: 1152  vsize 864  refresh: 75  vid: 20337
    (II) fglrx(0): Supported additional Video Mode:
    (II) fglrx(0): clock: 94.5 MHz   Image Size:  310 x 230 mm
    (II) fglrx(0): h_active: 1024  h_sync: 1072  h_sync_end 1168 h_blank_end 1376 h_border: 0
    (II) fglrx(0): v_active: 768  v_sync: 769  v_sync_end 772 v_blanking: 808 v_border: 0
    (II) fglrx(0): Monitor name: IBM C170 CRT
    (II) fglrx(0): Ranges: V min: 50  V max: 160 Hz, H min: 30  H max: 85 kHz, PixClock max 180 MHz
    (II) fglrx(0): Serial No: VCP3767
    (II) Loading sub module "fglrxdrm"
    (II) LoadModule: "fglrxdrm"
    (II) Reloading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
    (==) fglrx(0): Capabilities: 0x00000000
    (==) fglrx(0): CapabilitiesEx: 0x00000000
    (==) fglrx(0): cpuFlags: 0x8000001d
    (==) fglrx(0): OpenGL ClientDriverName: "fglrx_dri.so"
    (II) fglrx(0): driver needs X.org 7.1.x.y with x.y >= 0.0
    (II) fglrx(0): detected X.org 7.1.1.0
    (II) Loading extension ATIFGLRXDRI
    (II) fglrx(0): doing DRIScreenInit
    (II) fglrx(0): DRIScreenInit for fglrx driver
    (II) fglrx(0): [drm] DRM interface version 1.0
    (II) fglrx(0): [drm] created "fglrx" driver at busid "PCI:1:0:0"
    (II) fglrx(0): [drm] added 8192 byte SAREA at 0x2000
    (II) fglrx(0): [drm] mapped SAREA 0x2000 to 0xb7bfd000
    (II) fglrx(0): [drm] framebuffer handle = 0x3000
    (II) fglrx(0): [drm] added 1 reserved context for kernel
    (II) fglrx(0): DRIScreenInit done
    (II) fglrx(0): Kernel Module Version Information:
    (II) fglrx(0):     Name: fglrx
    (II) fglrx(0):     Version: 8.59.2
    (II) fglrx(0):     Date: Mar 13 2009
    (II) fglrx(0):     Desc: ATI FireGL DRM kernel module
    (II) fglrx(0): Kernel Module version matches driver.
    (II) fglrx(0): Kernel Module Build Time Information:
    (II) fglrx(0):     Build-Kernel UTS_RELEASE:        2.6.26-1-686
    (II) fglrx(0):     Build-Kernel MODVERSIONS:        no
    (II) fglrx(0):     Build-Kernel __SMP__:            no
    (II) fglrx(0):     Build-Kernel PAGE_SIZE:          0x1000
    (II) fglrx(0): [drm] register handle = 0x00004000
    (**) fglrx(0): Textured Video is enabled.
        xkb_keycodes             { include "xfree86+aliases(qwerty)" };
        xkb_types                { include "complete" };
        xkb_compatibility        { include "complete" };
        xkb_symbols              { include "pc(pc105)+latam" };
        xkb_geometry             { include "pc(pc105)" };
    (II) Configured Mouse: ps2EnableDataReporting: succeeded
    Could not init font path element /usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled, removing from list!
    Could not init font path element /usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled, removing from list!
    Fatal server error:
    Caught signal 8.  Server aborting
    (II) AIGLX: Suspending AIGLX clients for VT switch

  5. #5
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    6,641

    Default

    It is impossible to use fglrx 9-3 with sid as xserver is already 1.6.1.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    91

    Default

    Quote Originally Posted by Kano View Post
    It is impossible to use fglrx 9-3 with sid as xserver is already 1.6.1.
    Well htamayo isn't using xserver 1.6 as seen from the following snippet of the posted log. Which is odd considering that he/she "updated" to Sid... From this alone, I would assume that htamayo was running Etch.

    Code:
    X Window System Version 7.1.1
    Release Date: 12 May 2006
    X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.1.1
    The odd thing about your log htamayo, is that there are no lines beginning with (WW) or (EE), in fact the only error I see that is somewhat informative is

    Code:
    Fatal server error:
    Caught signal 8.  Server aborting
    My guess is that you have only partially updated your system, and that you have incompatible versions of software installed. What they would be is hard to tell.

    Here is my suggestion... Put the following lines into your /etc/apt/sources.list and comment out everything else.

    Code:
     deb http://ftp.us.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
     deb-src http://ftp.us.debian.org/debian/ squeeze main contrib non-free
    Now execute the following command as root:
    Code:
    apt-get update; apt-get dist-upgrade
    That will install Squeeze onto your system. Hopefully, whatever packages you managed to grab from Sid will work with Squeeze. If not, maybe we will get a more informative error to work with. You will probably need to rebuild your fglrx install as well, once done.

    Unless you know what you are doing, I don't recommend using Sid, as it will break from time to time.

    Good luck.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •