Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: Artifacts on Radeon 4850 with oss ati driver

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    416

    Default Artifacts on Radeon 4850 with oss ati driver

    I'm getting artifacts all over my screen with the xf86-video-ati driver.

    Here is my configuration:
    Radeon 4850
    Gentoo AMD64
    Linux 2.6.31-rc2 (also tried 2.6.30)
    xf86-video-ati git (also tried 6.12.2)
    xorg-server-1.6.1.902
    mesa 7.5-rc4 (also tried 7.4.x)

    Here are some images of the artifacting:

    KDM:
    http://img168.imageshack.us/img168/1706/kdm.jpg

    KDE 4.2:
    http://img219.imageshack.us/img219/1530/kde.jpg

    Openbox:
    http://img504.imageshack.us/img504/3527/openbox.jpg

    Is this a problem in the driver, or do I just have a really bad configuration? The fglrx driver did not have artifacting, so I know it's not the hardware.

    If you need me to post any other information just ask. I'm not using that PC at the moment, so I'd have to fire it up.

    But I'm thinking this is a driver issue, and I know some radeon devs browse here, so maybe I can get their attention on this issue.

  2. #2
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Toronto-ish
    Posts
    7,578

    Default

    Do the artifacts show up in screen captures, or only on the display ?

    Do the artifacts move around at all, particularly when the screen is being updated ?

    Can you pastebin your xorg log ?

  3. #3
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    416

    Default

    Doesn't appear to show up in screen shots.
    And the artifacts move all over the place, except those vertical lines you can see in KDE and KDM.

    You can't really tell but on the Openbox picture, the corruption only happens in the area the terminal is. Ther other stuff is just dust on my screen. The area of corruption goes all the way across the screen, and is as tall as the console. If I move the console, the area moves with it.

    If it makes any difference Xorg.0.log says it can't load DRI.
    I have two screens, but they're just mirroring at the moment; I don't have Xinerma set up in xorg.conf yet, would that make a difference?
    Xorg.conf:
    Code:
    Section "ServerLayout"                    
            Identifier     "Layout0"          
            Screen      0  "Screen0" 0 0      
    EndSection                                
    
    Section "Files"
    EndSection     
    
    Section "Module"
            Load "glx"
            Load "dri"
            Load "drm"
    EndSection        
    
    Section "Monitor"
            Identifier  "Monitor0"
            Option      "VendorName" "Acer"
            Option      "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
            HorizSync   31.0 - 80.0                                
            VertRefresh 56.0 - 75.0                                
            Option      "DPMS" "true"
    EndSection
    
    Section "Device"
            Identifier  "Device0"
            Driver      "radeon"
            Option "AccelMethod" "EXA"
    EndSection
    
    Section "Screen"
            Identifier "Screen0"
            Device     "Device0"
            Monitor    "Monitor0"
            DefaultDepth     24
            SubSection "Display"
                    Viewport   0 0
                    Depth     24
                    Modes    "1280x1024 +0+0, 1680x1050 +1280+0"
            EndSubSection
    EndSection
    
    Section "DRI"
            Group "video"
            Mode 0666
    EndSection

  4. #4
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Toronto-ish
    Posts
    7,578

    Default

    Quote Originally Posted by pvtcupcakes View Post
    If it makes any difference Xorg.0.log says it can't load DRI.
    Can you pastebin your xorg log ? Pastebin, not inline paste.

    Did you run aticonfig --initial after install ?

  5. #5
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    416

    Default

    Quote Originally Posted by bridgman View Post
    Can you pastebin your xorg log ? Pastebin, not inline paste.

    Did you run aticonfig --initial after install ?
    I'm at work now, so I can't get you the Xorg log until later, but I'm using xf86-video-ati, and AFAIK aticonfig is only with fglrx. Or does the open source driver also have aticonfig?

  6. #6
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Russia, Vladivostok
    Posts
    32

    Default

    Quote Originally Posted by bridgman View Post
    ...
    Hi! Sorry for little offtopic (anther type artifacts on Radeon 4850). Can you take a look at this thread?
    http://forum.mandriva.com/viewtopic.php?t=113470

    Do you know, is it a bug in ati OSS driver or something else?

  7. #7
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Toronto-ish
    Posts
    7,578

    Default

    Sorry, I got mixed up; the thread was under the closed source forum. Ignore the comment about aticonfig.

    You don't need the <load "dri"> or <load "drm"> lines in xorg.conf; I think that's where your "can't load DRI" message is coming from.

    You mentioned you had two screens but conf only has one. Don't think that's the problem, but are you seeing artifacts on both screens ?

  8. #8
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    416

    Default

    Quote Originally Posted by bridgman View Post
    Sorry, I got mixed up; the thread was under the closed source forum. Ignore the comment about aticonfig.

    You don't need the <load "dri"> or <load "drm"> lines in xorg.conf; I think that's where your "can't load DRI" message is coming from.

    You mentioned you had two screens but conf only has one. Don't think that's the problem, but are you seeing artifacts on both screens ?
    Oops, sorry about the wrong forum. It just said AMD/ATI and I didn't read the description.

    Yes, I get artifacts on both screens.
    The reason for the one screen section was for Xinerama. When I used TwinView on Nvidia it only had one screen section, so I made some assumptions.

  9. #9
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    416

  10. #10
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    416

    Default

    Okay, I tried out a Fedora 11 Live CD, and it works. I haven't installed it, as I don't have any space to put it at the moment, but here is my Xorg.0.log from Fedora 11 for comparison to the non-working one:

    http://pastebin.com/m2e1187c9

    It looks like it's using the radeon driver and vesa?
    According to lsmod radeon and drm are loaded, and the LiveCD uses xf86-video-ati-6.12.2-14.fc11 (xorg-x11-drv-ati in yum)

    I did try 6.12.2 on Gentoo, but I still had the same problem.
    If I don't get this solved soon, I might just switch distros. It might just be a problem specific to Gentoo, or I have a crappy Xorg configuration or something.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •