Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Radeon falling to software rendering with 2.6.33rc8

  1. #1
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Merida
    Posts
    1,104

    Default Radeon falling to software rendering with 2.6.33rc8

    I attempted to move to 2.6.33rc8 using the Ubuntu packages from ppa and find that radeon reverts to software rendering. I'm using radeon packages from xorg-edgers. The last 2.6.33 build to work fine was rc6. With rc7 radeon also falls back to software rendering. No messages in Xorg.0.log other than the usual "direct rendering is disabled" type entries.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    2,395

    Default

    Check dmesg if you are using KMS.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Merida
    Posts
    1,104

    Default

    KMS is being used according to Xorg.0.log and my kernel log. No messages in dmesg though. However, looking through the kernel log I see:

    Code:
    02/23/10 01:56:02 pm    r600_cp    Failed to load firmware "radeon/R700_rlc.bin"
    It's the same firmaware file I have been using on other builds of the kernel and there it works fine. I re-downloaded the firmware files as well just to be sure. Was there a change in said firmware that I'm not aware of?

  4. #4
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    2,395

    Default

    Quote Originally Posted by Melcar View Post
    It's the same firmaware file I have been using on other builds of the kernel and there it works fine. I re-downloaded the firmware files as well just to be sure. Was there a change in said firmware that I'm not aware of?
    No, the ucode hasn't changed. Most likely you are using an initrd that's missing the ucode file.

  5. #5
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Merida
    Posts
    1,104

    Default

    It works fine up to rc6 though. How would I go about resolving this?

  6. #6
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    2,395

    Default

    check your initrd, or if not using an initrd, check to make sure the kernel is looking in the right place for the ucode. might be /lib/firmware/`uname -r`/radeon rather than lib/firmware/radeon

  7. #7
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Merida
    Posts
    1,104

    Default

    Normally I move the firmware files to /lib/firmware/'uname -r'/radeon and it works. There is no /lib/firmware/radeon in my setup.

  8. #8
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    6,641

    Default

    Maybe your udev changed.

  9. #9
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Die trolls, die!
    Posts
    525

    Default how-to solve this bug

    You need to install the rlc file BEFORE install the kernel, i had the same problem, its solved here
    http://www.phoronix.com/forums/showp...46&postcount=8

  10. #10
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Merida
    Posts
    1,104

    Default

    Quote Originally Posted by bugmenot View Post
    You need to install the rlc file BEFORE install the kernel, i had the same problem, its solved here
    http://www.phoronix.com/forums/showp...46&postcount=8

    Thanks. That worked.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •