Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: no xv on HD4350. Ideas how to fix?

  1. #1
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    51

    Default no xv on HD4350. Ideas how to fix?

    When i do xvinfo it says "no adapters present", which I take to mean XV isn't working.

    I'm using radeon 6.13.0 from unstable on debian. Most of my other packages are from debian testing.
    I have KMS switched on, but it doesn't work with it off either. Nor does it work if I roll back to 6.12 in testing.

    I also tried installing fglrx using kano's script, and still no XV.

    I'm thinking maybe it could be a kernel problem? Or a missing module or library or something.
    I'm using a self-compiled 2.6.33.3 kernel using config I've used on previous kernels successfully.
    I'm not exactly sure when XV stopped working, so I can't say what I had changed just prior to it failing. It certainly used to work in the not too distant past.

    I'll paste my Xorg log file.

    Anyone got any ideas?

    Thanks!

  2. #2
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    51

    Default

    This is a pre-release version of the X server from The X.Org Foundation.
    It is not supported in any way.
    Bugs may be filed in the bugzilla at http://bugs.freedesktop.org/.
    Select the "xorg" product for bugs you find in this release.
    Before reporting bugs in pre-release versions please check the
    latest version in the X.Org Foundation git repository.
    See http://wiki.x.org/wiki/GitPage for git access instructions.

    X.Org X Server 1.7.6.901 (1.7.7 RC 1)
    Release Date: 2010-04-12
    X Protocol Version 11, Revision 0
    Build Operating System: Linux 2.6.26-2-amd64 i686 Debian
    Current Operating System: Linux raaar 2.6.33.3 #1 SMP Sat May 1 19:57:22 BST 2010 i686
    Kernel command line: auto BOOT_IMAGE=2.6.33.3 ro root=901 resume=swap:/dev/sda9
    Build Date: 19 April 2010 06:12:31PM
    xorg-server 2:1.7.6.901-3 (Cyril Brulebois <kibi@debian.org>)
    Current version of pixman: 0.16.4
    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
    Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat May 1 20:45:36 2010
    (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
    (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    (==) ServerLayout "Default Layout"
    (**) |-->Screen "Default Screen" (0)
    (**) | |-->Monitor "Configured Monitor"
    (**) | |-->Device "Configured Video Device"
    (==) Automatically adding devices
    (==) Automatically enabling devices
    (==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/X11/misc,
    /usr/share/fonts/X11/cyrillic,
    /usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
    /usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
    /usr/share/fonts/X11/Type1,
    /usr/share/fonts/X11/100dpi,
    /usr/share/fonts/X11/75dpi,
    /var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType,
    built-ins
    (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
    (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
    (II) Loader magic: 0x81eacc0
    (II) Module ABI versions:
    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
    X.Org Video Driver: 6.0
    X.Org XInput driver : 7.0
    X.Org Server Extension : 2.0
    (++) using VT number 7

    (--) PCI:*(0:1:0:0) 1002:954f:1787:2271 ATI Technologies Inc RV710 [Radeon HD 4350] rev 0, Mem @ 0xd0000000/268435456, 0xfe8f0000/65536, I/O @ 0x0000b000/256, BIOS @ 0x????????/131072
    (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
    (II) LoadModule: "extmod"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
    (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.6.901, module version = 1.0.0
    Module class: X.Org Server Extension
    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
    (II) Loading extension SELinux
    (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
    (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
    (II) Loading extension XFree86-DGA
    (II) Loading extension DPMS
    (II) Loading extension XVideo
    (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
    (II) Loading extension X-Resource
    (II) LoadModule: "dbe"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
    (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.6.901, module version = 1.0.0
    Module class: X.Org Server Extension
    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
    (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
    (II) LoadModule: "glx"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
    (II) Module glx: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
    compiled for 7.5.0, module version = 1.0.0
    (II) Loading extension GLX
    (II) LoadModule: "record"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
    (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.6.901, module version = 1.13.0
    Module class: X.Org Server Extension
    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
    (II) Loading extension RECORD
    (II) LoadModule: "dri"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
    (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.6.901, module version = 1.0.0
    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
    (II) Loading extension XFree86-DRI
    (II) LoadModule: "dri2"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
    (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.6.901, module version = 1.1.0
    ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
    (II) Loading extension DRI2
    (II) LoadModule: "radeon"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so
    (II) Module radeon: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.6, module version = 6.13.0
    Module class: X.Org Video Driver
    ABI class: X.Org Video Driver, version 6.0
    (II) RADEON: Driver for ATI Radeon chipsets:
    [snipped....]
    (II) Primary Device is: PCI 01@00:00:0
    (II) [KMS] Kernel modesetting enabled.
    (II) RADEON(0): Creating default Display subsection in Screen section
    "Default Screen" for depth/fbbpp 24/32
    (==) RADEON(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
    (II) RADEON(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
    (==) RADEON(0): Default visual is TrueColor
    (**) RADEON(0): Option "AccelMethod" "EXA"
    (**) RADEON(0): Option "DRI"
    (==) RADEON(0): RGB weight 888
    (II) RADEON(0): Using 8 bits per RGB (8 bit DAC)
    (--) RADEON(0): Chipset: "ATI Radeon HD 4350" (ChipID = 0x954f)
    (II) RADEON(0): PCIE card detected
    (WW) RADEON(0): Color tiling is not yet supported on R600/R700
    (II) RADEON(0): KMS Color Tiling: disabled
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 8, (OK)
    drmOpenByBusid: Searching for BusID pci:0000:01:00.0
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 8, (OK)
    drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 8
    drmOpenByBusid: drmGetBusid reports pci:0000:01:00.0
    (II) RADEON(0): Output VGA-0 using monitor section Configured Monitor
    (II) RADEON(0): Output DIN has no monitor section
    (II) RADEON(0): Output DVI-0 has no monitor section
    (II) RADEON(0): EDID for output VGA-0
    (II) RADEON(0): EDID for output DIN
    (II) RADEON(0): EDID for output DVI-0
    (II) RADEON(0): Manufacturer: HWP Model: 26f7 Serial#: 16843009
    (II) RADEON(0): Year: 2008 Week: 49
    (II) RADEON(0): EDID Version: 1.3
    (II) RADEON(0): Digital Display Input
    (II) RADEON(0): Max Image Size [cm]: horiz.: 54 vert.: 35
    (II) RADEON(0): Gamma: 2.20
    (II) RADEON(0): DPMS capabilities: StandBy Suspend Off
    (II) RADEON(0): Supported color encodings: RGB 4:4:4 YCrCb 4:4:4
    (II) RADEON(0): Default color space is primary color space
    (II) RADEON(0): First detailed timing is preferred mode
    (II) RADEON(0): redX: 0.640 redY: 0.328 greenX: 0.300 greenY: 0.600
    (II) RADEON(0): blueX: 0.149 blueY: 0.060 whiteX: 0.312 whiteY: 0.328
    (II) RADEON(0): Supported established timings:
    (II) RADEON(0): 720x400@70Hz
    (II) RADEON(0): 640x480@60Hz
    (II) RADEON(0): 640x480@75Hz
    (II) RADEON(0): 800x600@60Hz
    (II) RADEON(0): 800x600@75Hz
    (II) RADEON(0): 832x624@75Hz
    (II) RADEON(0): 1024x768@60Hz
    (II) RADEON(0): 1024x768@75Hz
    (II) RADEON(0): 1280x1024@75Hz
    (II) RADEON(0): 1152x864@75Hz
    (II) RADEON(0): Manufacturer's mask: 0
    (II) RADEON(0): Supported standard timings:
    (II) RADEON(0): #0: hsize: 1280 vsize 960 refresh: 60 vid: 16513
    (II) RADEON(0): #1: hsize: 1600 vsize 1000 refresh: 60 vid: 169
    (II) RADEON(0): #2: hsize: 1600 vsize 1200 refresh: 60 vid: 16553
    (II) RADEON(0): #3: hsize: 1680 vsize 1050 refresh: 60 vid: 179
    (II) RADEON(0): #4: hsize: 1920 vsize 1200 refresh: 60 vid: 209
    (II) RADEON(0): Supported detailed timing:
    (II) RADEON(0): clock: 154.0 MHz Image Size: 546 x 352 mm
    (II) RADEON(0): h_active: 1920 h_sync: 1968 h_sync_end 2000 h_blank_end 2080 h_border: 0
    (II) RADEON(0): v_active: 1200 v_sync: 1203 v_sync_end 1209 v_blanking: 1235 v_border: 0
    (II) RADEON(0): Monitor name: HP LP2475w
    (II) RADEON(0): Ranges: V min: 48 V max: 85 Hz, H min: 30 H max: 94 kHz, PixClock max 170 MHz
    (II) RADEON(0): Serial No: CZC849044J
    (II) RADEON(0): EDID (in hex):
    (II) RADEON(0): 00ffffffffffff0022f0f72601010101
    (II) RADEON(0): 3112010380362378eece50a3544c9926
    (II) RADEON(0): 0f5054a56b808140a900a940b300d100
    (II) RADEON(0): 010101010101283c80a070b023403020
    (II) RADEON(0): 360022602100001a000000fc00485020
    (II) RADEON(0): 4c5032343735770a2020000000fd0030
    (II) RADEON(0): 551e5e11000a202020202020000000ff
    (II) RADEON(0): 00435a433834393034344a0a20200057
    (II) RADEON(0): Not using mode "1920x1200" (bad mode clock/interlace/doublescan)
    (II) RADEON(0): Printing probed modes for output DVI-0
    (II) RADEON(0): Modeline "1920x1200"x60.0 154.00 1920 1968 2000 2080 1200 1203 1209 1235 +hsync -vsync (74.0 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "1600x1200"x60.0 162.00 1600 1664 1856 2160 1200 1201 1204 1250 +hsync +vsync (75.0 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "1680x1050"x60.0 146.25 1680 1784 1960 2240 1050 1053 1059 1089 -hsync +vsync (65.3 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "1600x1000"x60.0 133.16 1600 1704 1872 2144 1000 1001 1004 1035 -hsync +vsync (62.1 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "1280x1024"x75.0 135.00 1280 1296 1440 1688 1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync (80.0 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "1280x960"x60.0 108.00 1280 1376 1488 1800 960 961 964 1000 +hsync +vsync (60.0 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "1152x864"x75.0 108.00 1152 1216 1344 1600 864 865 868 900 +hsync +vsync (67.5 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "1024x768"x75.1 78.80 1024 1040 1136 1312 768 769 772 800 +hsync +vsync (60.1 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "1024x768"x60.0 65.00 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -hsync -vsync (48.4 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "832x624"x74.6 57.28 832 864 928 1152 624 625 628 667 -hsync -vsync (49.7 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "800x600"x75.0 49.50 800 816 896 1056 600 601 604 625 +hsync +vsync (46.9 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "800x600"x60.3 40.00 800 840 968 1056 600 601 605 628 +hsync +vsync (37.9 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "640x480"x75.0 31.50 640 656 720 840 480 481 484 500 -hsync -vsync (37.5 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "640x480"x60.0 25.20 640 656 752 800 480 490 492 525 -hsync -vsync (31.5 kHz)
    (II) RADEON(0): Modeline "720x400"x70.1 28.32 720 738 846 900 400 412 414 449 -hsync +vsync (31.5 kHz)
    (II) RADEON(0): Output VGA-0 disconnected
    (II) RADEON(0): Output DIN disconnected
    (II) RADEON(0): Output DVI-0 connected
    (II) RADEON(0): Using exact sizes for initial modes
    (II) RADEON(0): Output DVI-0 using initial mode 1920x1200
    (II) RADEON(0): Using default gamma of (1.0, 1.0, 1.0) unless otherwise stated.
    (II) RADEON(0): mem size init: gart size :1fdff000 vram size: s:10000000 visible:f6f6000
    (II) RADEON(0): EXA: Driver will allow EXA pixmaps in VRAM
    (==) RADEON(0): DPI set to (96, 96)
    (II) Loading sub module "fb"
    (II) LoadModule: "fb"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
    (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.6.901, module version = 1.0.0
    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    (II) Loading sub module "ramdac"
    (II) LoadModule: "ramdac"
    (II) Module "ramdac" already built-in
    (II) RADEON(0): GPU accel disabled or not working, using shadowfb for KMS
    (II) Loading sub module "shadow"
    (II) LoadModule: "shadow"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libshadow.so
    (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.6.901, module version = 1.1.0
    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
    (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
    (II) RADEON(0): Front buffer size: 9600K
    (II) RADEON(0): VRAM usage limit set to 218959K
    (==) RADEON(0): Backing store disabled
    (WW) RADEON(0): Direct rendering disabled
    (II) RADEON(0): Acceleration disabled
    (==) RADEON(0): DPMS enabled
    (==) RADEON(0): Silken mouse enabled
    (II) RADEON(0): RandR 1.2 enabled, ignore the following RandR disabled message.
    (--) RandR disabled
    (II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
    (II) Initializing built-in extension SHAPE
    (II) Initializing built-in extension MIT-SHM
    (II) Initializing built-in extension XInputExtension
    (II) Initializing built-in extension XTEST
    (II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
    (II) Initializing built-in extension SYNC
    (II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
    (II) Initializing built-in extension XC-MISC
    (II) Initializing built-in extension XINERAMA
    (II) Initializing built-in extension XFIXES
    (II) Initializing built-in extension RENDER
    (II) Initializing built-in extension RANDR
    (II) Initializing built-in extension COMPOSITE
    (II) Initializing built-in extension DAMAGE
    SELinux: Disabled on system, not enabling in X server
    (EE) GLX error: Can not get required symbols.
    (II) RADEON(0): Setting screen physical size to 507 x 317
    (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event1)
    (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    (II) LoadModule: "evdev"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
    (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
    compiled for 1.7.6.901, module version = 2.3.2
    Module class: X.Org XInput Driver
    ABI class: X.Org XInput driver, version 7.0
    (**) Power Button: always reports core events
    (**) Power Button: Device: "/dev/input/event1"
    (II) Power Button: Found keys
    (II) Power Button: Configuring as keyboard
    (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD)
    (**) Option "xkb_rules" "evdev"
    (**) Option "xkb_model" "pc105"
    (**) Option "xkb_layout" "gb"
    (**) Option "xkb_options" "lv3:ralt_switch"
    (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event0)
    (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    (**) Power Button: always reports core events
    (**) Power Button: Device: "/dev/input/event0"
    (II) Power Button: Found keys
    (II) Power Button: Configuring as keyboard
    (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD)
    (**) Option "xkb_rules" "evdev"
    (**) Option "xkb_model" "pc105"
    (**) Option "xkb_layout" "gb"
    (**) Option "xkb_options" "lv3:ralt_switch"
    (II) config/udev: Adding input device Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47 (/dev/input/event3)
    (**) Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
    (**) Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47: always reports core events
    (**) Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47: Device: "/dev/input/event3"
    (II) Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47: Found 8 mouse buttons
    (II) Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47: Found scroll wheel(s)
    (II) Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47: Found relative axes
    (II) Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47: Found x and y relative axes
    (II) Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47: Configuring as mouse
    (**) Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47: YAxisMapping: buttons 4 and 5
    (**) Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
    (II) XINPUT: Adding extended input device "Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47" (type: MOUSE)
    (II) Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47: initialized for relative axes.
    (II) config/udev: Adding input device Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47 (/dev/input/mouse0)
    (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
    (II) config/udev: Adding input device IR-receiver inside an USB DVB receiver (/dev/input/event4)
    (**) IR-receiver inside an USB DVB receiver: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    (**) IR-receiver inside an USB DVB receiver: always reports core events
    (**) IR-receiver inside an USB DVB receiver: Device: "/dev/input/event4"
    (II) IR-receiver inside an USB DVB receiver: Found keys
    (II) IR-receiver inside an USB DVB receiver: Configuring as keyboard
    (II) XINPUT: Adding extended input device "IR-receiver inside an USB DVB receiver" (type: KEYBOARD)
    (**) Option "xkb_rules" "evdev"
    (**) Option "xkb_model" "pc105"
    (**) Option "xkb_layout" "gb"
    (**) Option "xkb_options" "lv3:ralt_switch"
    (II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event2)
    (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
    (**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
    (**) AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event2"
    (II) AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
    (II) AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
    (II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD)
    (**) Option "xkb_rules" "evdev"
    (**) Option "xkb_model" "pc105"
    (**) Option "xkb_layout" "gb"
    (**) Option "xkb_options" "lv3:ralt_switch"
    (II) Power Button: Device reopened after 1 attempts.
    (II) Power Button: Device reopened after 1 attempts.
    (II) Logitech USB-PS/2 Mouse M-BA47: Device reopened after 1 attempts.
    (II) IR-receiver inside an USB DVB receiver: Device reopened after 1 attempts.
    (II) AT Translated Set 2 keyboard: Device reopened after 1 attempts.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    1,002

    Default

    Check your dmesg. See if it complains about missing firmware.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    51

    Default

    Wow! spot on!

    I saw:
    [ 4.905170] [drm] Loading RV710 Microcode
    [ 4.905275] platform radeon_cp.0: firmware: requesting radeon/RV710_pfp.bin
    [ 4.927157] platform radeon_cp.0: firmware: requesting radeon/RV710_me.bin
    [ 4.939672] platform radeon_cp.0: firmware: requesting radeon/R700_rlc.bin
    [ 4.942450] r600_cp: Failed to load firmware "radeon/R700_rlc.bin"
    [ 4.942551] [drm:rv770_startup] *ERROR* Failed to load firmware!
    [ 4.942649] radeon 0000:01:00.0: disabling GPU acceleration

    So R700_rlc.bin was missing.

    I installed firmware-linux-nonfree which installed the missing file(s) to /lib/firmware/radeon. They are dated 4th Mar 2010, is that new enough? If not where do I get newer firmware from?

    I rebooted (not sure if that was strictly necessary) and firmware now loads.

    It all works fine if I switch off KMS.

    Unfortunately I still can't use KMS, as I get the error:
    X.Org X Server 1.7.6.901 (1.7.7 RC 1)
    Release Date: 2010-04-12
    X Protocol Version 11, Revision 0
    Build Operating System: Linux 2.6.26-2-amd64 i686 Debian
    Current Operating System: Linux raaar 2.6.33.3 #1 SMP Sat May 1 19:57:22 BST 2010 i686
    Kernel command line: BOOT_IMAGE=2.6.33.3 ro root=901 resume=swap:/dev/sda9
    Build Date: 19 April 2010 06:12:31PM
    xorg-server 2:1.7.6.901-3 (Cyril Brulebois <kibi@debian.org>)
    Current version of pixman: 0.16.4
    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
    Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
    (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun May 2 00:16:53 2010
    (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
    (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
    (II) [KMS] Kernel modesetting enabled.
    Setting master
    /usr/bin/X: symbol lookup error: /usr/lib/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so: undefined symbol: drmGetDeviceNameFromFd


    Any ideas? Or is this more a case of enjoy what you have now and wait for the appropriate packages to find their way into debian testing?

    Thanks.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    2,937

    Default

    Looks like a version mismatch.

    It's quite likely that your librdm is too old.

    You should try to have the whole stack -- kernel, libdrm, mesa and xf86-video-ati to be recent, mixing and matching older and newer stuff might lead to trouble.

  6. #6
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Linuxland
    Posts
    5,332

    Default

    Is your libdrm older than 2.4.16? Try updating it.

    edit: Beaten :P

  7. #7
    Join Date
    May 2007
    Posts
    352

    Default

    You should also notice that your glx module is the one from fglrx, not the Xorg one. If you want to use the open source drivers, make sure that fglrx is *completely* removed from your system.

  8. #8
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    51

    Default

    libdrm-dev/testing uptodate 2.4.18-5
    libdrm-intel1/testing uptodate 2.4.18-5
    libdrm-nouveau1/testing uptodate 2.4.18-5
    libdrm-radeon1/testing uptodate 2.4.18-5
    libdrm2/testing uptodate 2.4.18-5

    libgl1-mesa-dev/testing uptodate 7.7.1-1
    libgl1-mesa-dri/testing uptodate 7.7.1-1
    libgl1-mesa-glx/testing uptodate 7.7.1-1
    libglu1-mesa/testing uptodate 7.7.1-1
    libglu1-mesa-dev/testing uptodate 7.7.1-1
    mesa-common-dev/testing uptodate 7.7.1-1
    mesa-utils/testing uptodate 7.7.1-1
    xlibmesa-dri 1:7.2-5 installed: No available version in archive
    xlibmesa-glu/testing uptodate 1:7.5+5

    xserver-xorg-video-radeon/unstable uptodate 1:6.13.0-1

    libxxf86dga-dev/testing uptodate 2:1.1.1-2
    libxxf86dga1/testing uptodate 2:1.1.1-2
    libxxf86misc-dev 1:1.0.2-1 installed: No available version in archive
    libxxf86misc1 1:1.0.2-1 installed: No available version in archive
    libxxf86rush-dev 6.9.0.dfsg.1-6 installed: No available version in archive
    libxxf86rush1 6.9.0.dfsg.1-6 installed: No available version in archive
    libxxf86vm-dev/testing uptodate 1:1.1.0-2
    libxxf86vm1/testing uptodate 1:1.1.0-2
    x11proto-xf86bigfont-dev/testing uptodate 1.2.0-2
    x11proto-xf86dga-dev/testing uptodate 2.1-2
    x11proto-xf86dri-dev/testing uptodate 2.1.0-1
    x11proto-xf86misc-dev/testing uptodate 0.9.3-1
    x11proto-xf86vidmode-dev/testing uptodate 2.3-2


    @adamk : Well noticed! wrong GLX version.

    The only glx package I seem to have installed is this one:
    libgl1-mesa-glx/testing uptodate 7.7.1-1

    $ ls -l `locate libglx`
    -rw-r--r-- 1 root root 28644 2010-03-06 22:05 /usr/lib/vlc/video_output/libglx_plugin.so
    -rw-r--r-- 1 root root 332320 2010-04-19 19:17 /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so

    I don't seem to have any others. How can I ensure I have the right one installed?

    Thanks!

  9. #9
    Join Date
    May 2007
    Posts
    352

    Default

    The Xorg glx module is provided by the Xserver package, which should be xserver-xorg-core. Once you are sure that fglrx is completely removed, try reinstalling that package.

    Adam

  10. #10
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    51

    Default

    I did:

    $ sudo apt-get install --reinstall xserver-xorg-core/testing
    Reading package lists... Done
    Building dependency tree
    Reading state information... Done
    Selected version 2:1.7.6.901-3 (Debian:unstable) for xserver-xorg-core
    0 upgraded, 0 newly installed, 1 reinstalled, 0 to remove and 70 not upgraded.
    Need to get 0B/2,387kB of archives.
    After this operation, 0B of additional disk space will be used.
    Do you want to continue [Y/n]?
    (Reading database ... 302556 files and directories currently installed.)
    Preparing to replace xserver-xorg-core 2:1.7.6.901-3 (using .../xserver-xorg-core_2%3a1.7.6.901-3_i386.deb) ...
    Unpacking replacement xserver-xorg-core ...
    Processing triggers for man-db ...
    Setting up xserver-xorg-core (2:1.7.6.901-3) ...

    But I've still got the same libglx file, so that doesn't seem to have helped. Any other ideas?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •