Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Ubuntu 10.10, fglrx failure

  1. #1
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    152

    Default Ubuntu 10.10, fglrx failure

    I've been trying to install fglrx for the last few days without success. At first I thought it had something to do with xorg-edgers leaving something behind after a purge which prevented the installation from working, but after a clean install of Ubuntu 10.10 fglrx still won't run. The clean installation of Ubuntu allows jockey to install the drivers although fglrx still refuses to function properly.

    Operating system: Ubuntu 10.10 (clean installation)
    Hardware: R600 class hardware
    Compositing: disabled
    Error: X crashes when fglrx is loaded.

    I tested loading fglrx with "aticonfig --initial", "aticonfig --initial=dual-head" and with the xorg.conf file generated by jokey. No luck whatsoever. I even tested the pre-release version. It's almost like I'm the only one having troubles considered that fglrx 10.10 is being called a miracle driver and so on.

    Any ideas?

  2. #2
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Toronto-ish
    Posts
    7,514

    Default

    Are you running with one or two displays ?

    Are you running aticonfig as root/sudo, and have you tried aticonfig --initial -f ?

    (I forget if you need 1 or 2 dashes in front of the f, check aticonfig -help)

  3. #3
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    152

    Default

    Two displays. I did try with one display disconnected before I decided to restart with a fresh installation of Ubuntu.

    I'm running aticonfig as root.

    I don't think I've tried the -f option yet.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Germany
    Posts
    5,411

    Default

    in the past there are some reports of packages failing...

    try the installer direct install without creating packages...

    others bring the drivers in that way to run.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    152

    Default

    Quote Originally Posted by bridgman View Post
    Are you running with one or two displays ?

    Are you running aticonfig as root/sudo, and have you tried aticonfig --initial -f ?

    (I forget if you need 1 or 2 dashes in front of the f, check aticonfig -help)
    --initial -f didn't make any difference. Still crashes.

    Quote Originally Posted by Qaridarium View Post
    in the past there are some reports of packages failing...

    try the installer direct install without creating packages...

    others bring the drivers in that way to run.
    I tried it before and I tried it again just in case and unfortunately, it still crashes.


    My last attempt included stopping the gdm service prior to the install.

    Highlights from Xorg.0.log | grep fglrx
    Code:
    [     2.944] (II) LoadModule: "fglrx"
    [     2.944] (II) Loading /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/drivers/fglrx_drv.so
    [     2.959] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
    [     2.960] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
    [     2.960] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
    [     2.960] (II) Loading /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/linux/libfglrxdrm.so
    [     2.960] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
    [     2.960] (WW) Falling back to old probe method for fglrx
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:17:0) found
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:18:0) found
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:18:1) found
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:18:2) found
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:19:0) found
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:19:1) found
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:19:2) found
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:0) found
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:1) found
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:2) found
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:3) found
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:4) found
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@0:20:5) found
    [     2.964] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@1:0:1) found
    [     2.964] (II) fglrx(0): pEnt->device->identifier=0x12084f0
    [     2.964] (II) fglrx(0): === [xdl_x760_atiddxPreInit] === begin
    [     2.965] (**) fglrx(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
    [     2.965] (II) fglrx(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
    [     2.965] (==) fglrx(0): Default visual is TrueColor
    [     2.965] (**) fglrx(0): Option "DPMS" "true"
    [     2.965] (==) fglrx(0): RGB weight 888
    [     2.965] (II) fglrx(0): Using 8 bits per RGB 
    [     2.965] (==) fglrx(0): Buffer Tiling is ON
    [     2.965] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
    [     2.965] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
    [     2.966] (II) Reloading /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/linux/libfglrxdrm.so
    [     2.968] (==) fglrx(0): NoAccel = NO
    [     2.968] (==) fglrx(0): ATI 2D Acceleration Architecture enabled
    [     2.968] (--) fglrx(0): Chipset: "ATI Radeon HD 2600 XT" (Chipset = 0x9588)
    [     2.968] (--) fglrx(0): (PciSubVendor = 0x1787, PciSubDevice = 0x2003)
    [     2.968] (==) fglrx(0): board vendor info: third party graphics adapter - NOT original ATI
    [     2.968] (--) fglrx(0): Linear framebuffer (phys) at 0xd0000000
    [     2.968] (--) fglrx(0): MMIO registers at 0xfeaf0000
    [     2.968] (--) fglrx(0): I/O port at 0x0000d000
    [     2.968] (==) fglrx(0): ROM-BIOS at 0x000c0000
    [     2.969] (II) fglrx(0): AC Adapter is used
    [     2.976] (II) fglrx(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
    [     3.072] (II) fglrx(0): VESA BIOS detected
    [     3.072] (II) fglrx(0): VESA VBE Version 3.0
    [     3.072] (II) fglrx(0): VESA VBE Total Mem: 16384 kB
    [     3.072] (II) fglrx(0): VESA VBE OEM: ATI ATOMBIOS
    [     3.072] (II) fglrx(0): VESA VBE OEM Software Rev: 10.58
    [     3.072] (II) fglrx(0): VESA VBE OEM Vendor: (C) 1988-2005, ATI Technologies Inc. 
    [     3.072] (II) fglrx(0): VESA VBE OEM Product: RV630
    [     3.072] (II) fglrx(0): VESA VBE OEM Product Rev: 01.00
    [     3.137] (II) fglrx(0): ATI Video BIOS revision 9 or later detected
    [     3.137] (--) fglrx(0): Video RAM: 262144 kByte, Type: DDR3
    [     3.137] (II) fglrx(0): PCIE card detected
    [     3.137] (--) fglrx(0): Using per-process page tables (PPPT) as GART.
    [     3.137] (WW) fglrx(0): board is an unknown third party board, chipset is supported
    [     3.138] (II) fglrx(0): Using adapter: 1:0.0.
    [     3.179] (II) fglrx(0): [FB] MC range(MCFBBase = 0xc0000000, MCFBSize = 0x10000000)
    [     3.186] (II) fglrx(0): Interrupt handler installed at IRQ 45.
    [     3.186] (II) fglrx(0): RandR 1.2 support is enabled!
    [     3.186] (II) fglrx(0): RandR 1.2 rotation support is enabled!
    [     3.186] (==) fglrx(0): Center Mode is disabled 
    [     3.186] (==) fglrx(0): Active stereo disabled
    [     4.378] 3: /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/drivers/fglrx_drv.so (0x7f60ee3f1000+0x4429e1) [0x7f60ee8339e1]
    [     4.378] 4: /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/drivers/fglrx_drv.so (0x7f60ee3f1000+0x442554) [0x7f60ee833554]
    [     4.378] 5: /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/drivers/fglrx_drv.so (PP_Tables_Initialize+0xd6) [0x7f60ee831f16]
    [     4.378] 6: /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/drivers/fglrx_drv.so (PHM_Initialize+0xb0) [0x7f60ee81c750]
    [     4.379] 7: /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/drivers/fglrx_drv.so (0x7f60ee3f1000+0x42b199) [0x7f60ee81c199]
    [     4.379] 8: /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/drivers/fglrx_drv.so (PP_Initialize+0x28) [0x7f60ee81be88]
    [     4.379] 9: /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/drivers/fglrx_drv.so (swlPPLibInitializePowerPlay+0x7c) [0x7f60ee7e6e7c]
    [     4.379] 10: /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/drivers/fglrx_drv.so (swlPPLibInit+0x3f) [0x7f60ee7e751f]
    [     4.379] 11: /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/drivers/fglrx_drv.so (xilDisplayAdaptorCreate+0xbb) [0x7f60ee7d70ab]
    [     4.380] 12: /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_x760_atiddxDisplayPreInit+0x887) [0x7f60ee7ca117]
    [     4.380] 13: /usr/lib/xorg/extra-modules/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_x760_atiddxPreInit+0x895) [0x7f60ee79f575]
    Highlights from dmesg | grep fglrx
    Code:
    [    2.426209] fglrx: module license 'Proprietary. (C) 2002 - ATI Technologies, Starnberg, GERMANY' taints kernel.
    [    2.548761] [fglrx] Maximum main memory to use for locked dma buffers: 3800 MBytes.
    [    2.548895] [fglrx]   vendor: 1002 device: 9588 count: 1
    [    2.550830] [fglrx] ioport: bar 4, base 0xd000, size: 0x100
    [    2.551127] [fglrx] Kernel PAT support is enabled
    [    2.551151] [fglrx] module loaded - fglrx 8.78.30 [Sep 20 2010] with 1 minors
    [    3.185427] fglrx_pci 0000:01:00.0: irq 45 for MSI/MSI-X
    [    3.185982] [fglrx] Firegl kernel thread PID: 1287
    [    3.186143] [fglrx] IRQ 45 Enabled
    [    4.381723] [fglrx] IRQ 45 Disabled
    [    4.639354] fglrx_pci 0000:01:00.0: irq 45 for MSI/MSI-X
    [    4.639904] [fglrx] Firegl kernel thread PID: 1313
    [    4.640077] [fglrx] IRQ 45 Enabled
    [    5.841290] [fglrx] IRQ 45 Disabled
    [    6.093004] fglrx_pci 0000:01:00.0: irq 45 for MSI/MSI-X
    [    6.093554] [fglrx] Firegl kernel thread PID: 1324
    [    6.093708] [fglrx] IRQ 45 Enabled
    [    7.295120] [fglrx] IRQ 45 Disabled
    [    7.532271] fglrx_pci 0000:01:00.0: irq 45 for MSI/MSI-X
    [    7.532823] [fglrx] Firegl kernel thread PID: 1332
    [    7.532977] [fglrx] IRQ 45 Enabled
    [    8.733580] [fglrx] IRQ 45 Disabled
    [    8.986033] fglrx_pci 0000:01:00.0: irq 45 for MSI/MSI-X
    [    8.986544] [fglrx] Firegl kernel thread PID: 1348
    [    8.986751] [fglrx] IRQ 45 Enabled
    [   10.188027] [fglrx] IRQ 45 Disabled
    [   10.411112] fglrx_pci 0000:01:00.0: irq 45 for MSI/MSI-X
    [   10.411659] [fglrx] Firegl kernel thread PID: 1380
    [   10.411814] [fglrx] IRQ 45 Enabled
    [   11.612432] [fglrx] IRQ 45 Disabled

  6. #6
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Toronto-ish
    Posts
    7,514

    Default

    When you say "stopping gdm before installing" wouldn't you have had to do that when uninstalling the previous driver, or were you running the VESA driver etc.. ? Installing a new driver without uninstalling the previous one and rebooting sometimes works but no guarantees.

  7. #7
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    152

    Default

    Quote Originally Posted by bridgman View Post
    When you say "stopping gdm before installing" wouldn't you have had to do that when uninstalling the previous driver, or were you running the VESA driver etc.. ? Installing a new driver without uninstalling the previous one and rebooting sometimes works but no guarantees.
    The open source driver supplied by Ubuntu kicks in after fglrx has been uninstalled and the system has been rebooted.

    It's almost disturbing how well r600c works except for OpenGL greater than 2.1.

  8. #8
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    416

    Default

    Quote Originally Posted by Silverthorn View Post
    Two displays.
    You're in for a treat if you ever get fglrx installed.

    P.S. That was sarcastic.

  9. #9
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    14

    Default

    Quote Originally Posted by Silverthorn View Post
    It's almost like I'm the only one having troubles considered that fglrx 10.10 is being called a miracle driver and so on.
    You're not alone. The miracle driver also crashes my X on startup :/ It does so whether I use my second screen or not. I'm using an ATI Mobility Radeon HD 3450. Can't get you the log because I tried a while ago and of course immediately reverted back to the working driver. Just wanted to let you know that you're not the only one who can't join the praise.

  10. #10
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    16

    Default

    Hi guys,
    I was suffering the same issue on a HD5770 after upgrading to ubuntu 10.10, fixed it by doing the following:
    sudo stop gdm
    sudo apt-get remove --purge xorg-driver-fglrx fglrx*
    sudo apt-get install --reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri fglrx-modaliases
    sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
    sudo apt-get install --reinstall xserver-xorg-core
    sudo rm /etc/X11/xorg.conf
    sudo rm -r /etc/ati/
    After cleaning all fglrx files, I uninstalled every old kernel headers I had, and then rebooted. Xorg was working again with some default 2d driver (probably vesa).
    Going to "restricted drivers" detected again fglrx drivers to be available, and just did the normal install procedure. Everything was working again.

    Hope this helps!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •