Results 1 to 8 of 8

Thread: X-server crashes with VirtualBox execution

  1. #1
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Vienna, Austria; Germany; hello world :)
    Posts
    642

    Exclamation X-server crashes with VirtualBox execution

    Hi !

    Anyone has the same problem that your X-server crashes and gdm or kdm restarts a few moments after you've launched VirtualBox

    and running the xf86-video-ati driver on an Evergreen card (5850) ?

    [ 2044.564]
    Backtrace:
    [ 2044.641] 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x3e) [0x7f9e5c62462e]
    [ 2044.641] 1: /usr/bin/X (0x7f9e5c538000+0x94659) [0x7f9e5c5cc659]
    [ 2044.641] 2: /lib/libpthread.so.0 (0x7f9e5b3a5000+0xf4d0) [0x7f9e5b3b44d0]
    [ 2044.641] 3: /usr/lib/xorg/modules/drivers/radeon_drv.so (0x7f9e58809000+0x1006a5) [0x7f9e589096a5]
    [ 2044.641] 4: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x7f9e581b3000+0xcfd5) [0x7f9e581bffd5]
    [ 2044.641] 5: /usr/lib/xorg/modules/libexa.so (0x7f9e581b3000+0x1092d) [0x7f9e581c392d]
    [ 2044.641] 6: /usr/bin/X (0x7f9e5c538000+0x135ddc) [0x7f9e5c66dddc]
    [ 2044.641] 7: /usr/bin/X (0x7f9e5c538000+0x45df9) [0x7f9e5c57ddf9]
    [ 2044.641] 8: /usr/bin/X (0x7f9e5c538000+0x4a229) [0x7f9e5c582229]
    [ 2044.641] 9: /usr/bin/X (0x7f9e5c538000+0x3b63a) [0x7f9e5c57363a]
    [ 2044.641] 10: /lib/libc.so.6 (__libc_start_main+0xfd) [0x7f9e59c78cfd]
    [ 2044.641] 11: /usr/bin/X (0x7f9e5c538000+0x3b189) [0x7f9e5c573189]
    [ 2044.641] Segmentation fault at address (nil)
    [ 2044.641]
    Fatal server error:
    [ 2044.641] Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
    [ 2044.641]
    [ 2044.641]
    Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
    for help.
    [ 2044.641] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
    [ 2044.641]
    [ 2044.647] (II) Power Button: Close
    [ 2044.647] (II) UnloadModule: "evdev"
    [ 2044.655] (II) Power Button: Close
    [ 2044.655] (II) UnloadModule: "evdev"
    [ 2044.671] (II) Logitech USB Receiver: Close
    [ 2044.671] (II) UnloadModule: "evdev"
    [ 2044.679] (II) Logitech USB Receiver: Close
    [ 2044.679] (II) UnloadModule: "evdev"
    [ 2044.687] (II) Microsoft Natural® Ergonomic Keyboard 4000: Close
    [ 2044.687] (II) UnloadModule: "evdev"
    [ 2044.695] (II) Microsoft Natural® Ergonomic Keyboard 4000: Close
    [ 2044.695] (II) UnloadModule: "evdev"
    [ 2044.695] (II) AIGLX: Suspending AIGLX clients for VT switch
    http://forums.virtualbox.org/viewtop...35298&start=15

  2. #2
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    784

    Default

    no crashed with vbox 4.0.2 on my HD5770. I didn't enable the D3D-emulation though. Maybe you could try disabling 3D and check if it still crashes?

  3. #3
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Vienna, Austria; Germany; hello world :)
    Posts
    642

    Default

    weird

    d3d, llvm and gles are disabled:

    use-flags for mesa:

    classic gallium nptl pic video_cards_r600 video_cards_radeon -d3d -debug -gles -kernel_FreeBSD -llvm -motif -selinux

    (sorry - I should have written that I use ~amd64 Gentoo, with gcc 4.5.2 and hardened)

    use-flags for libdrm:

    libkms video_cards_radeon

  4. #4
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Vienna, Austria; Germany; hello world :)
    Posts
    642

    Default

    by disabling 3d you mean:

    Option "NoAccel"

    ?

    thanks !

  5. #5
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    2,404

    Default

    Probably a duplicate of this bug:
    https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=32188

  6. #6
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Vienna, Austria; Germany; hello world :)
    Posts
    642

    Lightbulb

    Quote Originally Posted by agd5f View Post
    Probably a duplicate of this bug:
    https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=32188
    yeah, that pretty much seems to be the case

    interestingly VirtualBox doesn't shortly crashes the X-server (+ restart of gdm so still usable) anymore or leads to a segmentation fault or whatever

    when acceleration is disabled

    I enabled:

    Option "NoAccel" "1"

    and


    Option "no_accel" "yes"

    (the 2nd's probably for fglrx)


    the problem with that is that the screen stayed black when returning to console from gnome

    afaik it's not using gpu acceleration that way and switches to shadowfb - so there could be a problem with shadowfb

    looking forward to a 100% productivity-ready driver (not implying full-blown tweaking for performance but stability)

    thanks !

  7. #7
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Vienna, Austria; Germany; hello world :)
    Posts
    642

    Default

    thank you so much for your changes in git, Alex !

    currently I'm recompiling libdrm mesa and xf86-video-ati and will let you know how it goes (according to the comments in bugzilla it's rockstable )

    *crosses fingers*

  8. #8
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Vienna, Austria; Germany; hello world :)
    Posts
    642

    Thumbs up

    AWESOME !

    now I not only can run the management window for disks and the default GUI but also Virtual machines

    not crashes and hardlocks so far (no error messages so far in dmesg or /var/log/Xorg.0.log)

    thanks you so much

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •