Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: AMD 8.42 Driver Brings Fixes, AIGLX!

  1. #1
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    14,378

    Default AMD 8.42 Driver Brings Fixes, AIGLX!

    Phoronix: AMD 8.42 Driver Brings Fixes, AIGLX!

    Today it's now time where the fglrx driver reaches yet another milestone. Not only does today's release address many of the outstanding bugs for the earlier GPU generations while also introducing a few new features, but it also delivers AIGLX support! Yes, you read that right. You can finally run your ATI graphics card with the fglrx driver and run Compiz, Beryl, or Compiz Fusion without using XGL! This is coming 13 months after NVIDIA had introduced its AIGLX support, but now just days after the release of Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon it's here for ATI hardware. Granted, if you were using an older ATI GPU with the open-source Radeon driver, you could have been benefiting from AIGLX already.

    http://www.phoronix.com/vr.php?view=11287

  2. #2
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Germany
    Posts
    2,117

    Default

    Faster than light... and AMD.com.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    6

    Default AIGLX, But Not Really

    I'm using a Mobility Radeon X1400 with Ubuntu 7.10, and when I try to start Compiz (or Beryl), the whole screen goes grey. I can move my mouse cursor around (it even changes to text- or hand-style cursor as I move over my invisible windows), but I can't see anything!

    Any ideas? I've added fglrx to the Compiz whitelist, and I've put 'Option "Composite" "Enable"' in my xorg.conf... anything else?

  4. #4

    Default

    Quote Originally Posted by jojo_beef View Post
    I'm using a Mobility Radeon X1400 with Ubuntu 7.10, and when I try to start Compiz (or Beryl), the whole screen goes grey. I can move my mouse cursor around (it even changes to text- or hand-style cursor as I move over my invisible windows), but I can't see anything!

    Any ideas? I've added fglrx to the Compiz whitelist, and I've put 'Option "Composite" "Enable"' in my xorg.conf... anything else?
    See this thread for a lot of information: http://www.phoronix.com/forums/showthread.php?t=5947

  5. #5
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    6

    Default Thanks!

    Yup... I enabled Composite, but forgot AIGLX.

    Thanks!

  6. #6
    Join Date
    May 2007
    Posts
    44

    Default

    anybody any luck with .23? it says the issues are with 64 bit, how about on 32bit?

    fixing the compile issues is no problem, but after that it just segfaults

  7. #7
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    25

    Default

    Please help! I have two cursors (one embedded on the screen), my xorg.conf is messed up, aticccle has a "segmentation fault", aticonfig crashed X and I don't know what'll happen if I restart.

    I used sudo sh <filename> and chose Manual then ticked all the boxes.

    What can I do to cleanly reinstall it? I disabled the old version of fglrx that came with Ubuntu in the manager, but I did it between the install and the reinstall.

    Should I re-enable it? Reinstall 8.42? Give up?

    I have Ubuntu 7.10 x86 and an X1950PRO (R500).
    Last edited by Game_boy; 10-23-2007 at 04:16 PM.

  8. #8
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    1

    Question

    Will this driver allow those of us with two screens to run Compiz across both? Before with my ATI card I had to use xinerama, which compiz didn't support because apparently it only did textures up to 2048x2048. Now I have Gutsy and I read that xrandr is available and should alleviate these concerns, especially with this new driver?

  9. #9
    Join Date
    May 2007
    Posts
    352

    Default

    Well I'm having no luck so far... Using opensuse 10.3. From /var/log/Xorg.0.log:

    (II) fglrx(0): [DRI] installation complete
    (II) fglrx(0): Direct rendering enabled
    <snip>
    (EE) AIGLX error: dlsym for __driCreateNewScreen_20050727 failed (/usr/lib64/dri/fglrx_dri.so: undefined symbol: __driCreateNewScreen_20050727)
    (EE) AIGLX: reverting to software rendering

    [adamk@sorrow ~]$ LIBGL_DEBUG=verbose glxinfo
    name of display: :0.0
    display: :0 screen: 0
    direct rendering: No
    server glx vendor string: SGI
    server glx version string: 1.2
    server glx extensions:
    GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating,
    GLX_EXT_import_context, GLX_EXT_texture_from_pixmap, GLX_OML_swap_method,
    GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_hyperpipe,
    GLX_SGIX_swap_barrier, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_MESA_copy_sub_buffer
    client glx vendor string: SGI
    client glx version string: 1.4
    client glx extensions:
    GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_import_context,
    GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_MESA_allocate_memory,
    GLX_MESA_copy_sub_buffer, GLX_MESA_swap_control,
    GLX_MESA_swap_frame_usage, GLX_OML_swap_method, GLX_OML_sync_control,
    GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGI_swap_control, GLX_SGI_video_sync,
    GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer,
    GLX_SGIX_visual_select_group, GLX_EXT_texture_from_pixmap
    GLX extensions:
    GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_import_context,
    GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_MESA_copy_sub_buffer,
    GLX_OML_swap_method, GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGIS_multisample,
    GLX_SGIX_fbconfig, GLX_EXT_texture_from_pixmap
    OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
    OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
    OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.5.2)

    I'm guessing this is all caused by the undefined symbol...

    EDIT:

    Well, I'm a fool. I have direct rendering working now... compiz still won't start up, but I'm getting closer.
    Last edited by adamk; 10-23-2007 at 06:24 PM.

  10. #10
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    13

    Default

    i have opensuse 10.3 and 64 bit, and i got it working. SaX2 wont work for me though, it sets up the display, but just flashes the cursor at me.

    i had to run "aticonfig --initial --input=/etc/X11/xorg.conf" or w/e. then x (7.3) could start.

    but compiz dies when i try to load it, complaining about GL extentions or something. also, chromium bsu freezes EVERYTHING.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •