Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: R600g Now Works With Xorg State Tracker

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    15,611

    Default R600g Now Works With Xorg State Tracker

    Phoronix: R600g Now Works With Xorg State Tracker

    While the ATI/AMD R300 Gallium3D driver has long worked with the Xorg state tracker, for providing EXA and X-Video acceleration atop this next-generation Mesa driver architecture, the R600 Gallium3D driver that supports all modern Radeon GPUs now works with the Xorg state tracker too...

    http://www.phoronix.com/vr.php?view=OTgyNg

  2. #2
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    783

    Default

    Has anyone tested the xorg state tracker recently?

    I keep hearing it's the future (which is probably true), but I couldn't find a reason to switch from xf86-video-ati yet. Is it stable and feature complete enough for end-users yet?

  3. #3
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Greece
    Posts
    3,801

    Default

    How do you use that anyway? Is it an xorg.conf tweak?

  4. #4
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    8

    Default

    Quote Originally Posted by RealNC View Post
    How do you use that anyway? Is it an xorg.conf tweak?
    By analogy with r300g?
    Driver "radeong" in xorg.conf

  5. #5
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    3,240

    Default

    Someone should run that HWACCEL test in Firefox with this, along with some other xrender tests.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    16

    Default

    http://www.x.org/wiki/GalliumStatus - xorg state tracker is market as "DEPRECATED" - is it true?

  7. #7
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    8

    Default

    Quote Originally Posted by RealNC View Post
    How do you use that anyway? Is it an xorg.conf tweak?
    I was wrong in previous comment.
    Driver "r600g" in xorg.conf

    I tried with 4850.
    Big striped mouse cursor in KDE 4.7, on screenshot all ok.

  8. #8
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    1,002

    Default

    Sort of works here (RS780). No corruption but 2D accel seems to be disabled by default, have to add Option "2DAccel" "on" to xorg.conf. With 2D accel enabled there's some corruption and a lot of spam in xorg.log

    Code:
    R600G(0): xorg_composite_accelerated fallback Component alpha not supported with source alpha and source value blending. (op=3)
    It's also slower than regular ddx and doesn't seem to have all the xrandr options the regular ddx has. (e.g. missing option to set underscan)

  9. #9
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    8

    Default

    Quote Originally Posted by monraaf View Post
    but 2D accel seems to be disabled by default,
    /var/log/Xorg.0.log
    Code:
    [    17.306] (II) R600G(0): #################################
    [    17.306] (II) R600G(0): # Useful debugging info follows #
    [    17.306] (II) R600G(0): #################################
    [    17.306] (II) R600G(0): Using Gallium3D backend
    [    17.306] (II) R600G(0): 2D Acceleration is disabled
    [    17.306] (II) R600G(0): Fallback debugging is disabled
    [    17.306] (--) R600G(0): 3D Acceleration is enabled
    [    17.306] (==) R600G(0): Swap Throttling is enabled.
    [    17.306] (==) R600G(0): Dirty Throttling is disabled.
    [    17.306] (II) R600G(0): ##################################
    Radeon HD4850.

  10. #10
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Srpska Republic, Bosnia&Herzegovina
    Posts
    109

    Default

    Quote Originally Posted by monraaf View Post
    Sort of works here (RS780). No corruption but 2D accel seems to be disabled by default, have to add Option "2DAccel" "on" to xorg.conf. With 2D accel enabled there's some corruption and a lot of spam in xorg.log

    Code:
    R600G(0): xorg_composite_accelerated fallback Component alpha not supported with source alpha and source value blending. (op=3)
    The same thing here, but I don't find it any slower than before. However, I'm a bit disappointed because of this:

    [ 2951.342] (WW) R600G(0): Option "ColorTiling" is not used
    [ 2951.342] (WW) R600G(0): Option "RenderAccel" is not used
    [ 2951.342] (WW) R600G(0): Option "AccelMethod" is not used
    [ 2951.342] (WW) R600G(0): Option "DRI" is not used
    [ 2951.342] (WW) R600G(0): Option "SubPixelOrder" is not used
    [ 2951.342] (WW) R600G(0): Option "EnablePageFlip" is not used
    [ 2951.342] (WW) R600G(0): Option "SwapbuffersWait" is not used
    Does this means I now don't have Page Flipping?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •