Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: fglrx 8.42.3 on Gutsy and video issues

  1. #1
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    43

    Default fglrx 8.42.3 on Gutsy and video issues

    I've been running the latest version of the ATI drivers for a few days now via AIGLX with compiz-fusion enabled. Almost everything is working and rather well but I have a few small issues.

    My biggest problem is video playback. Like everyone else I'm getting a lot of flicking with xv or gl (when compiz is running) but going into full screen mode the flickering disappears. But my main problem is that when I start a video file (no matter what player I use) my screen goes black a second, then it reappears and the video plays. Is anyone else experiencing that? Does anyone have a fix or workaround for it?

    Scrolling in firefox with the new driver is a bit slower than with 8.41.7 driver and XGL running but all in all I'm rather happy with this new release especially since AIGLX is incorporated now.

    Regards

    André

  2. #2
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    43

    Default

    I have discovered that the black appears no matter if compiz is on or off but the flickering disappears when compiz is turned off.

    Regards

    André

  3. #3
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    43

    Default

    Anybody?

    Regards

    André

  4. #4
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    5

    Default

    Mind posting your system specs and setup, so others who have similar setups might be able to give weather or not they have the same issue.

  5. #5
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    43

    Default

    Sure no problem:

    My machine:

    AMD Athlon 64 4400+
    2 GB RAM
    80 GB drive (system)
    40 GB drive
    250 GB drive
    Sapphire ATI HD 2400XT graphics card with 256 MB (PCI-e)
    Mirai 19" widescreen monitor (1440x900 resolution)

    running Ubuntu Gutsy Gibbon 32 bit. My xorg.conf looks like this

    # This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
    # values from the debconf database.
    #
    # Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
    # (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
    #
    # This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
    # if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
    # package.
    #
    # If you have edited this file but would like it to be automatically updated
    # again, run the following command:
    # sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

    Section "ServerLayout"

    # Uncomment if you have a wacom tablet
    # InputDevice "stylus" "SendCoreEvents"
    # InputDevice "cursor" "SendCoreEvents"
    # InputDevice "eraser" "SendCoreEvents"
    Identifier "Default Layout"
    Screen "Default Screen" 0 0
    InputDevice "Generic Keyboard"
    InputDevice "Configured Mouse"
    EndSection

    Section "Files"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/CID"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
    FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
    FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
    FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/CID"
    EndSection


    Section "Module"
    Load "i2c"
    Load "bitmap"
    Load "ddc"
    Load "dri"
    Load "extmod"
    Load "freetype"
    Load "glx"
    Load "int10"
    Load "type1"
    Load "vbe"
    Load "dbi"
    EndSection

    Section "ServerFlags"
    Option "AIGLX" "on"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Generic Keyboard"
    Driver "kbd"
    Option "CoreKeyboard"
    Option "XkbRules" "xorg"
    Option "XkbModel" "pc105"
    Option "XkbLayout" "dk"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "Configured Mouse"
    Driver "mouse"
    Option "CorePointer"
    Option "Device" "/dev/input/mice"
    Option "Protocol" "ImPS/2"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    Option "Emulate3Buttons" "true"
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "stylus"
    Driver "wacom"
    Option "Device" "/dev/input/wacom"
    Option "Type" "stylus"
    Option "ForceDevice" "ISDV4" # Tablet PC ONLY
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "eraser"
    Driver "wacom"
    Option "Device" "/dev/input/wacom"
    Option "Type" "eraser"
    Option "ForceDevice" "ISDV4" # Tablet PC ONLY
    EndSection

    Section "InputDevice"
    Identifier "cursor"
    Driver "wacom"
    Option "Device" "/dev/input/wacom"
    Option "Type" "cursor"
    Option "ForceDevice" "ISDV4" # Tablet PC ONLY
    EndSection

    Section "Monitor"
    Identifier "MIRAI DML-51"
    HorizSync 28.0 - 72.0
    VertRefresh 43.0 - 60.0
    Option "DPMS"
    EndSection

    Section "Device"
    Identifier "ATI Technologies Inc ATI Default Card"
    Driver "fglrx"
    Option "VideoOverlay" "on"
    Option "OpenGLOverlay" "off"
    Option "XaaNoOffscreenPixmaps"
    Option "UseFastTLS" "2"
    BusID "PCI:1:0:0"
    EndSection

    Section "Screen"
    Identifier "Default Screen"
    Device "ATI Technologies Inc ATI Default Card"
    Monitor "MIRAI DML-51"
    DefaultDepth 24
    SubSection "Display"
    Modes "1440x900" "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
    EndSubSection
    EndSection

    Section "Extensions"
    Option "Composite" "Enable"
    EndSection

    Section "DRI"
    Mode 0666
    EndSection

    Regards

    André

    PS. here is what lspci gives

    gd1331@ANDRE:~$ sudo lspci
    [sudo] password for gd1331:
    00:00.0 Memory controller: nVidia Corporation CK804 Memory Controller (rev a3)
    00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation CK804 ISA Bridge (rev a3)
    00:01.1 SMBus: nVidia Corporation CK804 SMBus (rev a2)
    00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation CK804 USB Controller (rev a2)
    00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation CK804 USB Controller (rev a3)
    00:04.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation CK804 AC'97 Audio Controller (rev a2)
    00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation CK804 IDE (rev f2)
    00:09.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCI Bridge (rev a2)
    00:0a.0 Bridge: nVidia Corporation CK804 Ethernet Controller (rev a3)
    00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a3)
    00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a3)
    00:0d.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a3)
    00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge (rev a3)
    00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
    00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
    00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
    00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
    01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Unknown device 94c1
    01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc Unknown device aa10
    05:07.0 Mass storage controller: Promise Technology, Inc. PDC20268 (Ultra100 TX2) (rev 01)
    05:0b.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB22/A IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)

  6. #6
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    1

    Default On my gutsy with 8.42

    For me, I have no xv support as shown by xvinfo, yet I manage to play videos quite well with mplayer and gl/gl2. Compiz has to be disabled though, otherwise there is uncontrollable flickering either in windowed or fullscreen mode. It's good that tearing is at a minimum with gl, but I'm hoping xv will work nicely with the next release 8.43

    Otherwise it seems I don't have the firefox scrolling lag that other people are complaining of. I do not know how I managed that...

    My gutsy is running off Samsung R60+ laptop with ATI x-1250.

  7. #7
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    43

    Default

    Quote Originally Posted by kahuuna View Post
    For me, I have no xv support as shown by xvinfo, yet I manage to play videos quite well with mplayer and gl/gl2. Compiz has to be disabled though, otherwise there is uncontrollable flickering either in windowed or fullscreen mode. It's good that tearing is at a minimum with gl, but I'm hoping xv will work nicely with the next release 8.43

    Otherwise it seems I don't have the firefox scrolling lag that other people are complaining of. I do not know how I managed that...

    My gutsy is running off Samsung R60+ laptop with ATI x-1250.
    I have compiz running but I have no flickering when I run in full screen mode. But the black screen every time I start video is a bit annoying.

    Regards

    André

  8. #8
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    128

    Default

    Quote Originally Posted by kahuuna View Post
    For me, I have no xv support as shown by xvinfo, yet I manage to play videos quite well with mplayer and gl/gl2. Compiz has to be disabled though, otherwise there is uncontrollable flickering either in windowed or fullscreen mode. It's good that tearing is at a minimum with gl, but I'm hoping xv will work nicely with the next release 8.43

    Otherwise it seems I don't have the firefox scrolling lag that other people are complaining of. I do not know how I managed that...

    My gutsy is running off Samsung R60+ laptop with ATI x-1250.
    The video flickering/tearing complaint that appeared in 8.42 is a result of watching a video w/ compiz running.

    As for this particular issue, I'm not sure what's going on here -_-

  9. #9
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    43

    Default

    I found out that the black screen also appears when I use Virtualbox. I have an virtual Windows XP installed and when I run it I get a black screen for 2 seconds or so then I see my desktop again and the window saying Windows XP loading. When it switched to the login screen of Windows XP by screen goes black again for 2 seconds.

    Regards

    André

  10. #10
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    1

    Default

    I have the vary same problem as fettouhi:

    Under compiz, the video windows either (i) flicker or (ii) are black windows (depending on the app, zattoo and mplayer, respectively).

    I have a Toshiba Satellite A100 notebook, with the video card [Radeon Xpress 200M]

    Code:
    00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc Unknown device 5a31 (rev 01)
    00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge
    00:12.0 IDE interface: ATI Technologies Inc 4379 Serial ATA Controller (rev 80)
    00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80)
    00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80)
    00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB2 Host Controller (rev 80)
    00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc IXP SB400 SMBus Controller (rev 82)
    00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc Standard Dual Channel PCI IDE Controller (rev 80)
    00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SB450 HDA Audio (rev 01)
    00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-ISA Bridge (rev 80)
    00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-PCI Bridge (rev 80)
    01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RC410 [Radeon Xpress 200M]
    09:01.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB1410 Cardbus Controller (rev 01)
    09:02.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
    09:04.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)
    This is a dump of my xorg.conf

    Code:
    Section "ServerLayout"
            Identifier     "Default Layout"
            Screen         "Default Screen" 0 0
            InputDevice    "Generic Keyboard"
            InputDevice    "Configured Mouse"
            InputDevice    "stylus" "SendCoreEvents"
            InputDevice    "cursor" "SendCoreEvents"
            InputDevice    "eraser" "SendCoreEvents"
            InputDevice    "Synaptics Touchpad"
    EndSection
    
    Section "Files"
    
            # path to defoma fonts
            FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
            FontPath     "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
            FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
            FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
            FontPath     "/usr/share/fonts/X11/Type1"
            FontPath     "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
            FontPath     "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
            FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
    EndSection
    
    Section "Module"
            Load  "i2c"
            Load  "bitmap"
            Load  "ddc"
            Load  "dri"
            Load  "extmod"
            Load  "freetype"
            Load  "glx"
            Load  "int10"
            Load  "vbe"
    EndSection
    
    Section "ServerFlags"
            Option      "AIGLX" "off"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
            Identifier  "Generic Keyboard"
            Driver      "kbd"
            Option      "CoreKeyboard"
            Option      "XkbRules" "xorg"
            Option      "XkbModel" "pc105"
            Option      "XkbLayout" "ch"
            Option      "XkbVariant" "fr"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
            Identifier  "Configured Mouse"
            Driver      "mouse"
            Option      "CorePointer"
            Option      "Device" "/dev/input/mice"
            Option      "Protocol" "ImPS/2"
            Option      "ZAxisMapping" "4 5"
            Option      "Emulate3Buttons" "true"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
            Identifier  "Synaptics Touchpad"
            Driver      "synaptics"
            Option      "SendCoreEvents" "true"
            Option      "Device" "/dev/psaux"
            Option      "Protocol" "auto-dev"
            Option      "HorizScrollDelta" "0"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
            Identifier  "stylus"
            Driver      "wacom"
            Option      "Device" "/dev/input/wacom"
            Option      "Type" "stylus"
            Option      "ForceDevice" "ISDV4"# Tablet PC ONLY
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
            Identifier  "eraser"
            Driver      "wacom"
            Option      "Device" "/dev/input/wacom"
            Option      "Type" "eraser"
            Option      "ForceDevice" "ISDV4"# Tablet PC ONLY
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
            Identifier  "cursor"
            Driver      "wacom"
            Option      "Device" "/dev/input/wacom"
            Option      "Type" "cursor"
            Option      "ForceDevice" "ISDV4"# Tablet PC ONLY
    EndSection
    
    Section "Monitor"
            Identifier   "Generic Monitor"
            Option      "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Device"
            Identifier  "ATI Technologies Inc RC410 [Radeon Xpress 200M]"
            Driver      "fglrx"
            Option      "NoAccel" "false"
            Option      "SWCursor" "false"
            Option "XAANoOffscreenPixmaps" "true"
            Option      "DRI" "true"
            Option      "VideoOverlay" "on"
            Option      "OpenGLOverlay" "off"
            BusID       "PCI:1:5:0"
    EndSection
    
    Section "Screen"
            Identifier "Default Screen"
            Device     "ATI Technologies Inc RC410 [Radeon Xpress 200M]"
            Monitor    "Generic Monitor"
            DefaultDepth     24
            SubSection "Display"
                    Depth     1
                    Modes    "1280x800"
            EndSubSection
            SubSection "Display"
                    Depth     4
                    Modes    "1280x800"
            EndSubSection
            SubSection "Display"
                    Depth     8
                    Modes    "1280x800"
            EndSubSection
            SubSection "Display"
                    Depth     15
                    Modes    "1280x800"
            EndSubSection
            SubSection "Display"
                    Depth     16
                    Modes    "1280x800"
            EndSubSection
            SubSection "Display"
                    Depth     24
                    Modes    "1280x800"
            EndSubSection
    EndSection
    
    Section "DRI"
            Mode         0666
    EndSection
    
    
    
    Section "Extensions"
            Option      "Composite" "off"
    EndSection
    Last edited by cjt-1974; 11-11-2007 at 11:23 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •