Results 1 to 7 of 7

Thread: fglrx 8.32.5 and Xorg 7.2??

  1. #1
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    72

    Default fglrx 8.32.5 and Xorg 7.2??

    Hello,
    I just switched from Slackware 11 to Frugalware current, which has Xorg 7.2 RC3.
    I installed the lastest fglrx driver and modules, everything seemed ok. But 3d acceleration doesn't work at all!!
    Here's the interested part in Xorg.0.log:
    Code:
    (EE) fglrx: Failed to load module "drm" (module does not exist, 0)
    and:
    Code:
    (EE) fglrx: Failed to load module "drm" (module does not exist, 0)
    (WW) fglrx(0): Failed to load drm module.
    (EE) fglrx(0): Failed to initialize GPS!
    (WW) fglrx(0): ***********************************************
    (WW) fglrx(0): * DRI initialization failed!                  *
    (WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
    (WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO)             *
    (WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available                *
    (WW) fglrx(0): ********************************************* *
    Here's dmesg | grep fglrx:
    Code:
    fglrx: module license 'Proprietary. (C) 2002 - ATI Technologies, Starnberg, GERMANY' taints kernel.
    [fglrx] Maximum main memory to use for locked dma buffers: 1898 MBytes.
    [fglrx] module loaded - fglrx 8.32.5 [Dec 12 2006] on minor 0
    Of course I asked on Frugalware forums before posting here, but they told me probably Xorg 7.2 is not supported yet.. Is this the case? Thx

  2. #2

    Default

    X.Org 7.2 is supported by the 8.32.5 drivers. However, between RC2 and RC3 was a change that really shouldn't have taken place (with drm not being loaded by default) and resulted in some problems for the fglrx drivers.

    A SuSE developer had written a patch so the fglrx drivers can be used with X.Org 7.2 RC3 / final, but unfortunately I no longer have the patch in my inbox. A patch initially appeared on an internal ATI beta mailing list, but it may be on the SuSE forums or some other site now. The fglrx drivers should work with OpenSuSE 10.2.

  3. #3
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    17

    Default

    Quote Originally Posted by slacker View Post

    Of course I asked on Frugalware forums before posting here, but they told me probably Xorg 7.2 is not supported yet.. Is this the case? Thx
    fglrx 8.32.5 have support for xorg 7.2 i am running it fine on Radeon 9800, opensuse 10.2 (xorg 7.2) although as in my question (other thread) there seems to be some problems with my sons x1900 card and opengl.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    72

    Default

    Oh crap! So I have to wait for a new Xorg release, hoping they will fix that?? A new ATI driver is not going to fix it, right? Thx for the help

  5. #5

    Default

    Well, you could recompile it with the patch. Hopefully X.Org 7.2 final will adopt the patch.

  6. #6
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    72

    Default

    OK! I found it:
    https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=9367

    Any tips on how to recompile Xorg?
    Last edited by slacker; 12-26-2006 at 11:16 AM.

  7. #7
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    72

    Default

    Thanks to a developer of Frugalware I installed a new Xorg package with the patch. It seems to work but I still can't get the 3d acceleration .

    Here's Xorg.0.log: http://forums.frugalware.org/index.p...2d4a61bb8c9ec5

    As you can see it says:

    (II) fglrx(0): [DRI] installation complete
    (II) fglrx(0): Direct rendering enabled
    (==) fglrx(0): Using hardware cursor

    Here's my xorg.conf:
    Code:
    Section "ServerLayout"
    	Identifier     "X.org Configured"
    	Screen      0  "aticonfig-Screen[0]" 0 0
    	InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    	InputDevice    "Mouse1"
    	InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    EndSection
    
    Section "Files"
    	RgbPath      "/usr/share/X11/rgb"
    	ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
        FontPath 	"/usr/lib/X11/fonts/misc"
        FontPath 	"/usr/lib/X11/fonts/TTF"
        FontPath 	"/usr/lib/X11/fonts/OTF"
        FontPath 	"/usr/lib/X11/fonts/Type1"
        FontPath 	"/usr/lib/X11/fonts/100dpi"
        FontPath 	"/usr/lib/X11/fonts/75dpi"
        FontPath 	"/usr/local/share/fonts"
    EndSection
    
    Section "Module"
    	Load  "glx"
    	Load  "extmod"
    	Load  "xtrap"
    	Load  "record"
    	Load  "GLcore"
    	Load  "dbe"
    	Load  "dri"
    	Load  "freetype"
    	Load  "type1"
    	Load  "freetype"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Keyboard0"
    	Driver      "kbd"
    	Option	    "XkbLayout" "it"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Mouse0"
    	Driver      "mouse"
    	Option	    "ZAxisMapping" "4 5"
    	Option	    "Buttons" "3"
    	Option	    "AlwaysCore" "true"
    	Option	    "Protocol" "imps/2"
    	Option	    "Device" "/dev/psaux"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Mouse1"
    	Driver      "mouse"
    	Option	    "ZAxisMapping" "4 5"
    	Option	    "Buttons" "3"
    	Option	    "AlwaysCore" "true"
    	Option	    "Protocol" "auto"
    	Option	    "Device" "/dev/tts/0"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Mouse3"
    	Driver      "mouse"
    	Option	    "ZAxisMapping" "4 5"
    	Option	    "Buttons" "3"
    	Option	    "AlwaysCore" "true"
    	Option	    "Protocol" "auto"
    	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    	Identifier   "Monitor0"
    	VendorName   "Monitor Vendor"
    	ModelName    "Monitor Model"
    	HorizSync    31.5 - 64.3
    	VertRefresh  60.0 - 75.0
    	Option	    "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    	Identifier   "aticonfig-Monitor[0]"
    	Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    	Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    	Option	    "DPMS" "true"
    EndSection
    
    Section "Device"
    
            ### Available Driver options are:-
            ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
            ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
            ### [arg]: arg optional
            #Option     "ShadowFB"           	# [<bool>]
            #Option     "DefaultRefresh"     	# [<bool>]
            #Option     "ModeSetClearScreen" 	# [<bool>]
    	Identifier  "Card0"
    	Driver      "vesa"
    	VendorName  "ATI Technologies Inc"
    	BoardName   "Radeon Mobility X1400"
    	BusID       "PCI:1:0:0"
    EndSection
    
    Section "Device"
    	Identifier  "aticonfig-Device[0]"
    	Driver      "fglrx"
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier "Screen0"
    	Device     "Card0"
    	Monitor    "Monitor0"
    	DefaultDepth     24
    	SubSection "Display"
    		Viewport   0 0
    		Depth     1
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Viewport   0 0
    		Depth     4
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Viewport   0 0
    		Depth     8
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Viewport   0 0
    		Depth     15
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Viewport   0 0
    		Depth     16
    		Modes    "1280x800" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Viewport   0 0
    		Depth     24
    		Modes    "1280x800" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier "aticonfig-Screen[0]"
    	Device     "aticonfig-Device[0]"
    	Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
    	DefaultDepth     24
    	SubSection "Display"
    		Viewport   0 0
    		Depth     24
    	EndSubSection
    EndSection
    
    Section "DRI"
    	Group        0
    	Mode         0666
    EndSection
    Any clues? Thx

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •