Results 1 to 6 of 6

Thread: 133MHz bclk w/ A75 + A8-3850 ?!

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    86

    Question 133MHz bclk w/ A75 + A8-3850 ?!

    I'm wondering if it's possible for a llano/lynx to boot into linux with a 133MHz bclk(fsb).
    100MHz is the default, the system posts fine all the way near 140MHz
    but when I try to boot linux with anything above around 103MHz linux will kernel panic and say it can't find the hard drives.

    From what i've read the A75 chipset is supposed to auto kick in a divider at 133MHz to keep the sata/usb devices within spec .... I'm just not sure if the chipset/bios is failing to do this on post or if it's a problem in the linux kernel itself (ie: is it resetting the bclk fch multiplier on boot?)

    Any ideas ?
    all the windows users seem to be claiming they can boot windows past 140MHz ...
    board/bios or kernel limiting me here ?


    thanks

  2. #2
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    86

    Default

    I just ordered a different motherboard with the same chipset

    I'll let you all know if this will allow ANY overclock.

  3. #3
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    86

    Default corrupt bios

    The asrock motherboard failed within 2hrs of getting it, paperweight ...

    worthless

  4. #4
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    86

    Default

    I purchased a DLP-USB1232H and re-flashed the bios chip.
    The system is now back up and running, but I won't attempt 133 blck again until I get a backup bios that I ordered. Also got some nice pwm fans coming.


    Some differences between the two boards:
    F1A75-I :
    voltage always remains at max
    no vga monitor support
    cpu socket very close to pcie

    A75M-ITX :
    voltage adjusts in linux along with the pstate changes
    vga connector (although flimsy)
    better layout
    bios will corrupt if not careful

    Figured i'd update this thread in case someone read it ...
    Last edited by Soul_keeper; 11-15-2011 at 04:52 AM.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    86

    Default still failing

    I just tried my 3rd llano motherboard A75M-UD2H with an A8-3870
    Still can't get 133+ bclk

    I guess llano/A75 is a complete failure and all reports i've seen online of 133+ bclks are lies.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    86

    Default

    Ok, I think I figured out a few things with this UD2H board
    I finally managed to get 133+ bclk

    VGA does not work with 133+
    hdmi does
    also AHCI must be disabled or the hd's disapear
    also it's near impossible to get in the bios using a USB keyboard, using a tradition PS/2 keyboard solves that issue

    so now i've just got to purchase an HDMI LCD If I want to run my memory at it's rated 2133 speed ....
    or put an addon card in

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •