Results 1 to 4 of 4

Thread: Completely dead in the water!

  1. #1
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    16

    Default Completely dead in the water!

    I'm reading the threads out here... people having problems with video tearing, Firefox flickering, etc. I'm somewhat stunned at that, because I can't even get HD2600XT to start X without freezing the machine!!

    First I had an Sapphire HD2600XT 256 Mb AGP. I'm running Debian Unstable. The machine is a vanilla MSI KT4 Ultra mobo, Athlon XP2100+ CPU, AGP 8X, 2.5 Gb RAM, parallel ATA disk. I tried with the drivers already in Debian, and also 8.43 from the ATI site. The best I got was X, then Gnome startup, then when I go to the top menubar (I have it auto-hidden), as the bar descends, the machine hard-locks... so can't remote login, no keyboard input, can't switch to virtual console. I have to either hard-reset or Alt-Sysrq-b.

    So I got a VisionTek HD2600XT 512 MB. Now it hard-locks while starting X, at the grey weave pattern, that is, the cursor changes from an X to an arrow, and then it is locked.

    I've tried changing the AGP memory settings in the BIOS... locks at 256 Mb and 128 Mb, and X won't even start at 64 Mb. Tried commenting out all settings so they default in the Device section in xorg.conf. I feel like I'm missing something big, because compared to the kinds of problems everyone is having, mine seem to be fundamental, given that the HD2600 is not a very old card!

    So I'd appreciate very much some hints so the thing can startup and I can run a browser or something, let alone MythTV. A working xorg.conf would be welcome too.

    I've been playing with X for years now, I started when video cards with 2 Mb RAM were high end. Anyone remember Chips & Technologies onboard video? This by far is the most unusable driver I've used out of the box.

  2. #2
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Toronto-ish
    Posts
    7,383

    Default

    Can you please check your logs and see if you have the same error as in the thread below ? So far the problem only seems to show on specific NForce and Via chipsets (you have a Via, I think). Anyone seeing similar AGP-related problems on any *other* chipset please go to the link below and post your HW details.

    http://phoronix.com/forums/showthread.php?t=6622

  3. #3
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    16

    Default

    It does fail to enable interrupts, however the specific error messages are different. Excerpt below. Also, it isn't that performance is slow in X, rather that X locks up the machine while starting up.

    Yes, it is a VIA KT400 chipset.

    The last line of Xorg.0.log is
    [config/hal] couldn't initialise context: (null) ((null))

    However I don't this is related to the fatal error.

    --------------
    (II) fglrx(0): Kernel Module Version Information:
    (II) fglrx(0): Name: fglrx
    (II) fglrx(0): Version: 8.42.3
    (II) fglrx(0): Date: Oct 19 2007
    (II) fglrx(0): Desc: ATI FireGL DRM kernel module
    (II) fglrx(0): Kernel Module version matches driver.
    (II) fglrx(0): Kernel Module Build Time Information:
    (II) fglrx(0): Build-Kernel UTS_RELEASE: 2.6.22-3-k7
    (II) fglrx(0): Build-Kernel MODVERSIONS: yes
    (II) fglrx(0): Build-Kernel __SMP__: yes
    (II) fglrx(0): Build-Kernel PAGE_SIZE: 0x1000
    (II) fglrx(0): [drm] register handle = 0x00005000
    (EE) fglrx(0): Failed to enable interrupts.
    (II) fglrx(0): [pci] find AGP GART
    (II) fglrx(0): [agp] Mode=0x1f000a1b bridge: 0x1106/0x3189
    (II) fglrx(0): [agp] AGP v1/2 disable mask 0x00000000
    (II) fglrx(0): [agp] AGP v3 disable mask 0x00000000
    (II) fglrx(0): [agp] enabling AGP with mode=0x1f000b1a
    (II) fglrx(0): [agp] Remapping MC AGP space (new MCAGPBase = 0xd0000000)
    (II) fglrx(0): [agp] AGP protocol is enabled for graphics board. (cmd=0x1f000312)
    (II) fglrx(0): [agp] graphics chipset has AGP v3.0 (native mode)
    (II) fglrx(0): DRI initialization successfull!
    (II) fglrx(0): FBADPhys: 0xe0100000 FBMappedSize: 0x01000400
    ----------------------------

  4. #4
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    16

    Default Still completely dead

    Back in November, 8.43 was hard-locking my machine. Now, 8.44 hard locks the machine at the same spot, the initial X grey weave pattern screen. Have to do an Alt-SysRq-b.

    It is an MSI KT4 Ultra mobo (VIA KT400 chipset)
    8X AGP
    The interrupts seem to be enabled (unlike in 8.43).

    Relevant portions of Xorg.0.log and syslog follow.

    Xorg.0.log:
    Code:
    X.Org X Server 1.4.0.90
    (**) |   |-->Device "ATI Radeon HD2600XT 0"
    ...
    (**) Option "AIGLX" "off"
    ...
    (--) PCI:*(1:0:0) ATI Technologies Inc unknown chipset (0x9586) rev 0, Mem @ 0xc0000000/28, 0xdfef0000/16, I/O @ 0xc800/8, BIOS @ 0xdfec0000/17
    ...
    (II) Primary Device is: PCI 01:00:0
    (II) ATI Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.44.3
    ...
    (--) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x9586) found
    ...
    (II) fglrx(0): PCI bus 1 card 0 func 0
    (**) fglrx(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
    (II) fglrx(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
    (==) fglrx(0): Default visual is TrueColor
    (**) fglrx(0): Option "BusType" "AGP"
    ...
    (--) fglrx(0): Chipset: "ATI Radeon HD 2600 XT AGP" (Chipset = 0x9586)
    (--) fglrx(0): (PciSubVendor = 0x1545, PciSubDevice = 0x0028)
    (--) fglrx(0): board vendor info: third party graphics adapter - NOT original ATI
    (--) fglrx(0): Linear framebuffer (phys) at 0xc0000000
    (--) fglrx(0): MMIO registers at 0xdfef0000
    (==) fglrx(0): ROM-BIOS at 0x000c0000
    ...
    (II) fglrx(0): VESA BIOS detected
    (II) fglrx(0): VESA VBE Version 3.0
    (II) fglrx(0): VESA VBE Total Mem: 16384 kB
    (II) fglrx(0): VESA VBE OEM: ATI ATOMBIOS
    ...
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is -1, (No such device or address)
    drmOpenDevice: open result is -1, (No such device or address)
    drmOpenDevice: Open failed
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 7, (OK)
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 7, (OK)
    drmGetBusid returned ''
    (II) Loading sub module "fglrxdrm"
    (II) LoadModule: "fglrxdrm"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux//libfglrxdrm.so
    (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
    	compiled for 7.1.0, module version = 8.44.3
    	ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
    (--) fglrx(0): VideoRAM: 262144 kByte, Type: DDR3
    (II) fglrx(0): AGP card detected
    (**) fglrx(0): Forced into AGP mode
    (WW) fglrx(0): board is an unknown third party board, chipset is supported
    (II) Loading sub module "ddc"
    (II) LoadModule: "ddc"(II) Module "ddc" already built-in
    (II) fglrx(0): Connected Display1: CRT on primary DAC [crt1]
    ...
    (==) fglrx(0): HPV inactive
    (==) fglrx(0): NoDRI = NO
    (II) Loading sub module "fglrxdrm"
    (II) LoadModule: "fglrxdrm"
    (II) Reloading /usr/lib/xorg/modules/linux//libfglrxdrm.so
    (II) fglrx(0): Depth moves disabled by default
    (==) fglrx(0): Capabilities: 0x00000000
    (==) fglrx(0): CapabilitiesEx: 0x00000000
    (==) fglrx(0): cpuFlags: 0x4000000f
    (==) fglrx(0): OpenGL ClientDriverName: "fglrx_dri.so"
    (**) fglrx(0): ATI GART size: 256 MB
    (II) fglrx(0): [pci] find AGP GART
    (II) fglrx(0): [agp] Mode=0x1f000a1b bridge: 0x1106/0x3189
    (II) fglrx(0): [agp] AGP v1/2 disable mask 0x00000000
    (II) fglrx(0): [agp] AGP v3 disable mask   0x00000000
    (II) fglrx(0): [agp] enabling AGP with mode=0x1f000b1a
    (II) fglrx(0): [agp] Remapping MC AGP space (new MCAGPBase = 0xe0000000)
    (II) fglrx(0): [agp] AGP protocol is enabled for graphics board. (cmd=0x1f000312)
    (II) fglrx(0): [agp] graphics chipset has AGP v3.0 (native mode)
    (II) fglrx(0): [pcie] 258048 kB allocated
    (II) fglrx(0): [drm] DRM buffer queue setup: nbufs = 100 bufsize = 65536
    (==) fglrx(0): UseFastTLS=0
    (==) fglrx(0): BlockSignalsOnLock=1
    (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
    (II) do I need RAC?  No, I don't.
    (II) resource ranges after preInit:
    	[0] 0	0	0xdfef0000 - 0xdfefffff (0x10000) MX[B]
    ...
    (II) fglrx(0): driver needs X.org 7.1.x.y with x.y >= 0.0
    (WW) fglrx(0): could not detect X server version (query_status=-3)
    (II) Loading extension ATIFGLRXDRI
    (II) fglrx(0): doing DRIScreenInit
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 7, (OK)
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 7, (OK)
    drmOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 7, (OK)
    drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 7
    drmOpenByBusid: drmGetBusid reports 
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card1
    drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
    drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
    drmOpenDevice: Open failed
    drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -19
    ...
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 7, (OK)
    drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
    drmOpenDevice: open result is 7, (OK)
    drmGetBusid returned ''
    (II) [drm] DRM interface version 1.0
    (II) [drm] DRM open master succeeded.
    (II) fglrx(0): [drm] Using the DRM lock SAREA also for drawables.
    (II) fglrx(0): [drm] framebuffer handle = 0x3000
    (II) fglrx(0): [drm] added 1 reserved context for kernel
    (II) fglrx(0): X context handle = 0x1
    (II) fglrx(0): [drm] installed DRM signal handler
    (II) fglrx(0): DRIScreenInit done
    ...
    (II) fglrx(0): [drm] register handle = 0x00005000
    (II) fglrx(0): Interrupt handler installed at IRQ 19.
    (II) fglrx(0): Exposed events to the /proc interface
    (II) fglrx(0): DRI initialization successfull!
    (II) fglrx(0): FBADPhys: 0xe1100000 FBMappedSize: 0x01000400
    (II) fglrx(0): FBMM initialized for area (0,0)-(1280,3277)
    (II) fglrx(0): FBMM auto alloc for area (0,0)-(1280,1024) (front color buffer - assumption)
    (II) fglrx(0): Largest offscreen area available: 1280 x 2253
    (==) fglrx(0): Backing store disabled
    (II) Loading extension FGLRXEXTENSION
    (II) Loading extension ATITVOUT
    (**) fglrx(0): DPMS enabled
    (II) LoadModule: "glesx"
    (II) Loading /usr/lib/xorg/modules//glesx.so
    (II) Module glesx: vendor="X.Org Foundation"
    	compiled for 7.1.0, module version = 1.0.0
    	ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
    (II) Loading extension GLESX
    (II) fglrx(0): GLESX enableFlags = 10
    (II) fglrx(0): Using XFree86 Acceleration Architecture (XAA)
    	Screen to screen bit blits
    	Solid filled rectangles
    	Solid Horizontal and Vertical Lines
    	Driver provided ScreenToScreenBitBlt replacement
    	Driver provided FillSolidRects replacement
    (II) fglrx(0): GLESX is enabled
    (II) fglrx(0): [DRI] installation complete
    (II) fglrx(0): Direct rendering enabled
    [atiddx] ASYNCIO init succeed!
    Receive enable interrupt ret message
    ...irqEnableMask: 60000001
    ...dwIRQEnableId: 00000006
    Receive enable interrupt ret message
    ...irqEnableMask: 00000040
    ...dwIRQEnableId: 00000007
    Receive enable interrupt ret message
    ...irqEnableMask: ff00002c
    ...dwIRQEnableId: 00000008
    Receive enable interrupt ret message
    ...irqEnableMask: ff00002d
    ...dwIRQEnableId: 00000009
    Receive enable interrupt ret message
    ...irqEnableMask: 20000400
    ...dwIRQEnableId: 0000000a
    syslog:
    Code:
    Jan  9 00:16:29 Indica kernel: Linux version 2.6.22-3-k7 (Debian 2.6.22-6) (maks@debian.org) (gcc version 4.1.3 20071019 (prerelease) (Debian 4.1.2-17)) #1 SMP Mon Nov 12 09:12:50 UTC 2007
    ...
    Jan  9 00:16:29 Indica kernel: PCI: VIA PCI bridge detected. Disabling DAC.
    Jan  9 00:16:29 Indica kernel: Boot video device is 0000:01:00.0
    ...
    Jan  9 00:16:29 Indica kernel: Linux agpgart interface v0.102 (c) Dave Jones
    Jan  9 00:16:29 Indica kernel: agpgart: Detected VIA KT400/KT400A/KT600 chipset
    Jan  9 00:16:29 Indica kernel: agpgart: AGP aperture is 256M @ 0xe0000000
    ...
    Jan  9 00:16:30 Indica atieventsd[2182]: ATI External Events Daemon started... 
    Jan  9 00:16:30 Indica atieventsd[2182]: Event daemon control socket created 
    ...
    Jan  9 00:25:57 Indica kernel: [fglrx] Maximum main memory to use for locked dma buffers: 2399 MBytes.
    Jan  9 00:25:57 Indica kernel: [fglrx] ASYNCIO init succeed!
    Jan  9 00:25:57 Indica kernel: [fglrx] PAT is enabled successfully!
    Jan  9 00:25:57 Indica kernel: [fglrx] module loaded - fglrx 8.44.3 [Dec 19 2007] on minor 0
    Jan  9 00:25:58 Indica kernel: ACPI: PCI Interrupt 0000:01:00.0[A] -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 19
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: [fglrx] Internal AGP support requested, but kernel AGP support active.
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: [fglrx] Have to use kernel AGP support to avoid conflicts.
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: [fglrx] AGP detected, AgpState   = 0x1f000a1b (hardware caps of chipset)
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: agpgart: Found an AGP 3.5 compliant device at 0000:00:00.0.
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: agpgart: Putting AGP V3 device at 0000:00:00.0 into 8x mode
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: agpgart: Putting AGP V3 device at 0000:01:00.0 into 8x mode
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: [fglrx] AGP enabled,  AgpCommand = 0x1f000312 (selected caps)
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: [fglrx] Reserve Block - 0 offset =  0X1fffb000 length = 0X5000
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: [fglrx] Reserve Block - 1 offset =  0X0 length = 0X1000000
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: [fglrx] Reserve Block - 2 offset =  0Xff7f000 length = 0X80000
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: [fglrx] interrupt source 60000001 successfully enabled
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: [fglrx] enable ID = 0x00000006
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: [fglrx] Receive enable interrupt message with irqEnableMask: 60000001
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: [fglrx] interrupt source 00000040 successfully enabled
    Jan  9 00:25:59 Indica kernel: [fglrx] enable ID = 0x00000007
    ...
    interrupt message with irqEnableMask: 20000400

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •