Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 17 of 17

Thread: AMD Bulldozer Performance On Ubuntu 12.10

  1. #11
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    24

    Default No change

    Quote Originally Posted by crazycheese View Post
    Sounds like a memory issue to me too. I would tend to say its a memory leak somewhere.

    Try this: switch to tty1. Login. Launch htop, note memory and swap usage and go away. When you return, check memory and swap usage.
    Also check for HDD activity. Perhaps cirtain components were removed from memory as not needed anymore, due to not being adressed. If you claim its CPU, the memory load should be same and hdd should not be accessed intensively while you login back.

    I did the test for well over an hour and their wasn't a serious change in swap/memory usuage. When I think about it Ubuntu 12.04 got really slow after my UFEI auto "overclocked for optimal performance" (Asus MA97 Motherboard). Is there a possible error with the cpu freq settings? If so how can I find out, and how do I fix it. I've noticed it still says 3.6GHZ despite the fact it's at 4.2ghz. (I tested with default 3.6ghz, but it's still slow.)

    Current hardware:

    Nvidia Geforce GTX 550 ti (Gigabyte)
    Asus MA97 (Standard) motherboard
    4GB Jigsaw Ram
    Thermaltake 750W power supply.
    Blue Scorpio 500GB HDD 5400/Intel 30gb SSD
    Rosewell Wireless PCI
    AMD FX 4100 Quad Core Processor @3.6GHZ/4.2
    Ubuntu 12.04/12.10

  2. #12
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    90

    Default

    An article comparing Intel Core i5 and AMD FX-8xxx would definitely be more useful to me!! These processors are at compariable price points just now... I really don't know whether the AMD FX performance sucks under Linux. I am sure I am not alone in wanting this comparision!!

    I doubt many people care if 12.10 is marginally faster or slower than 12.04. People either ride the bleeding edge or add PPA's to the LTS. They aren't going to change their behavour as a result of these benchmarks...

    Bob

  3. #13
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    336

    Default

    Quote Originally Posted by ruinairas View Post
    I did the test for well over an hour and their wasn't a serious change in swap/memory usuage. When I think about it Ubuntu 12.04 got really slow after my UFEI auto "overclocked for optimal performance" (Asus MA97 Motherboard). Is there a possible error with the cpu freq settings? If so how can I find out, and how do I fix it. I've noticed it still says 3.6GHZ despite the fact it's at 4.2ghz. (I tested with default 3.6ghz, but it's still slow.)

    Current hardware:

    Nvidia Geforce GTX 550 ti (Gigabyte)
    Asus MA97 (Standard) motherboard
    4GB Jigsaw Ram
    Thermaltake 750W power supply.
    Blue Scorpio 500GB HDD 5400/Intel 30gb SSD
    Rosewell Wireless PCI
    AMD FX 4100 Quad Core Processor @3.6GHZ/4.2
    Ubuntu 12.04/12.10
    Heat? Not enough voltage being applied?

  4. #14
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    12

    Default

    Sounds like you have a conflict with C&Q (cool and Quite)

    Leave off the MB OC.

    It is most likely disabling the default turbo up and turbo down...consequently you are running at 100% all the time, resulting in thermal throttling due to insufficient cooling. (you can certainly run 100% all the time with aftermarket coolers/ watercooling.)

    MB control of OC is notoriously horrible/ easily outdated.
    Compound this this Linux that does not always support every CPU correctly and you are asking for trouble.

    I would manually OC or set at default.

  5. #15
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    492

    Default

    Quote Originally Posted by mdk777 View Post
    It is most likely disabling the default turbo up and turbo down...consequently you are running at 100% all the time, resulting in thermal throttling due to insufficient cooling. (you can certainly run 100% all the time with aftermarket coolers/ watercooling.)
    That's insane. No CPU will be throttled as long as it's running at stock speed. The bundled cooler is designed to sustain at least that much heat.

  6. #16
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    12

    Default

    Well, I didn't say it was a certainty...but it is a possibility.

    I have been OC P-Sate since clawhammer... and intel since 386....Both AMD and Intel have only instituted their versions of turbo in the last few years...so the old-time OC'ers know a thing or two about the subject.

    MB OC can indeed screw the pooch on CPU performance. For the CPU to drop performance over time, overheating is the most likely culprit. (excluding virus on MS)

    And sorry, stock coolers can easily induce thermal throttling on an incorrect OC. (MB OC often set the wrong Voltage states for example)

    Insane or not, it is true. Sorry, but your incredulity indicates you have no experience on the topic. Or perhaps are just trolling and not looking for solutions.

    PS. having the most up to date BIOS helps.
    Last edited by mdk777; 09-24-2012 at 04:26 PM.

  7. #17
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    13

    Default

    There's nothing wrong with my FX8150's performance. It can even run crappy Java applications like Netbeans without choking, and I can still do other computationally intensive things and run a few VMs without slowing the PC down a bit. Of course, having a proper motherboard, SSD and RAM helps...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •