Results 1 to 4 of 4

Thread: 8.1 on laptop with external monitor: maximum resolution 1024x768?

  1. #1
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    178

    Unhappy 8.1 on laptop with external monitor: maximum resolution 1024x768?

    I had been very eager to try the Catalyst 8.1 on my Thinkpad Z61m with an ATI X1400 Mobility chipset for some time now and finally got some time to do it:

    * 1680x1050 on laptop screen - check!
    * High performance OpenGL with no memory leaks - check!
    * Suspend-to-RAM - check!

    "Wow, all this stuff is finally working at the same time!" I thought to myself while hooking the laptop up to my external display, also with a native resolution at 1680x1050. "Could it be that all these years of fglrx pains have finally come to an end? With all the known bugs fixed, what can possibly go wrong?"

    ...

    The crows had long since fled the trees as the last echoes of my despairing fglrx screams rolled of the hills and into infinity to seek their older siblings.

    The pain, it seems, will never end. A weird virtual 1680x1050 desktop mapped onto a smaller 1024x768 physical screen stares back at me in silence, a creature that was never meant to be, a mistake, a punishment for my naivety. All I can do is to open X.org.0.log, only to confirm my suspicion. It says:

    (II) fglrx(0): Connected Display1: CRT on primary DAC [crt1]
    (II) fglrx(0): Display1 EDID data ---------------------------
    (II) fglrx(0): Manufacturer: XXX Model: 3 Serial#: 0
    (II) fglrx(0): Year: 1990 Week: 0
    (II) fglrx(0): EDID Version: 1.3
    (II) fglrx(0): Analog Display Input, Input Voltage Level: 0.700/0.300 V
    (II) fglrx(0): Sync:
    (II) fglrx(0): Max H-Image Size [cm]: horiz.: 40 vert.: 30
    (II) fglrx(0): Gamma: 1.00
    (II) fglrx(0): DPMS capabilities: StandBy Suspend Off; Non RGB Multicolor Display
    (II) fglrx(0): First detailed timing not preferred mode in violation of standard!(II) fglrx(0): redX: 0.000 redY: 0.000 greenX: 0.000 greenY: 0.000
    (II) fglrx(0): blueX: 0.000 blueY: 0.000 whiteX: 0.000 whiteY: 0.000
    (II) fglrx(0): Supported VESA Video Modes:
    (II) fglrx(0): 640x480@60Hz
    (II) fglrx(0): 800x600@60Hz
    (II) fglrx(0): 1024x768@60Hz
    (II) fglrx(0): Manufacturer's mask: 0
    (II) fglrx(0): Supported Future Video Modes:
    (II) fglrx(0): #0: hsize: 640 vsize 480 refresh: 60 vid: 16433
    (II) fglrx(0): #1: hsize: 800 vsize 600 refresh: 60 vid: 16453
    (II) fglrx(0): #2: hsize: 1024 vsize 768 refresh: 60 vid: 16481
    (II) fglrx(0): EDID (in hex):
    (II) fglrx(0): 00ffffffffffff006318030000000000
    (II) fglrx(0): 0000010300281e00f000000000000000
    (II) fglrx(0): 00000021080031404540614000000000
    (II) fglrx(0): 00000000000000000000000000000000
    (II) fglrx(0): 00000000000000000000000000000000
    (II) fglrx(0): 00000000000000000000000000000000
    (II) fglrx(0): 00000000000000000000000000000000
    (II) fglrx(0): 0000000000000000000000000000008e
    (II) fglrx(0): End of Display1 EDID data --------------------

    And it indeed only lists:

    (II) fglrx(0): Total of 14 modes found for secondary display.
    (--) fglrx(0): Virtual size is 1680x1050 (pitch 0)
    (**) fglrx(0): *Mode "1024x768": 65.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 48.4 kHz, 60.0 Hz
    (II) fglrx(0): Modeline "1024x768"x60.0 65.00 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 +hsync +vsync (48.4 kHz)
    (**) fglrx(0): Default mode "1024x768": 44.9 MHz (scaled from 0.0 MHz), 35.5 kHz, 43.0 Hz (I)
    (II) fglrx(0): Modeline "1024x768"x43.0 44.90 1024 1032 1208 1264 768 768 772 817 interlace (35.5 kHz)
    (**) fglrx(0): *Mode "960x600": 46.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 37.3 kHz, 60.0 Hz
    (II) fglrx(0): Modeline "960x600"x60.0 45.97 960 1000 1096 1232 600 601 604 622 +hsync (37.3 kHz)
    (**) fglrx(0): *Mode "848x480": 33.8 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.0 kHz, 60.0 Hz
    (II) fglrx(0): Modeline "848x480"x60.0 33.75 848 864 976 1088 480 486 494 517 (31.0 kHz)
    (**) fglrx(0): *Mode "800x600": 40.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 37.9 kHz, 60.0 Hz
    (II) fglrx(0): Modeline "800x600"x60.0 40.00 800 840 968 1056 600 601 605 628 (37.9 kHz)
    (**) fglrx(0): Default mode "800x600": 36.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 35.2 kHz, 56.0 Hz
    (II) fglrx(0): Modeline "800x600"x56.0 36.00 800 824 896 1024 600 601 603 625 (35.2 kHz)
    (**) fglrx(0): Default mode "800x600": 29.6 MHz (scaled from 0.0 MHz), 29.8 kHz, 47.0 Hz (I)
    (II) fglrx(0): Modeline "800x600"x47.0 29.60 800 816 896 992 600 601 604 635 interlace +hsync (29.8 kHz)
    (**) fglrx(0): *Mode "768x480": 28.6 MHz (scaled from 0.0 MHz), 29.8 kHz, 60.0 Hz
    (II) fglrx(0): Modeline "768x480"x60.0 28.62 768 784 864 960 480 481 484 497 +hsync (29.8 kHz)
    (**) fglrx(0): *Mode "640x480": 25.2 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 60.0 Hz
    (II) fglrx(0): Modeline "640x480"x60.0 25.18 640 656 752 800 480 490 492 525 +hsync +vsync (31.5 kHz)
    (**) fglrx(0): Default mode "640x400": 24.9 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 60.0 Hz
    (II) fglrx(0): Modeline "640x400"x60.0 24.92 640 664 760 792 400 460 462 525 (31.5 kHz)
    (**) fglrx(0): Default mode "512x384": 19.8 MHz (scaled from 0.0 MHz), 29.8 kHz, 60.0 Hz
    (II) fglrx(0): Modeline "512x384"x60.0 19.81 512 544 624 664 384 451 453 497 (29.8 kHz)
    (**) fglrx(0): Default mode "400x300": 22.3 MHz (scaled from 0.0 MHz), 45.0 kHz, 60.0 Hz (D)
    (II) fglrx(0): Modeline "400x300"x60.0 22.33 400 416 480 496 300 601 605 742 doublescan (45.0 kHz)
    (**) fglrx(0): Default mode "320x240": 12.6 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 60.0 Hz (D)
    (II) fglrx(0): Modeline "320x240"x60.0 12.59 320 328 376 400 240 491 493 525 doublescan (31.5 kHz)
    (**) fglrx(0): Default mode "320x200": 12.6 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 60.0 Hz (D)
    (II) fglrx(0): Modeline "320x200"x60.0 12.59 320 336 384 400 200 457 459 524 doublescan (31.5 kHz)
    (++) fglrx(0): DPI set to (72, 72)

    I have tried various meaningless combinations of the four latter options below, to no effect:

    Section "Device"

    Identifier "aticonfig-Device[0]"
    Driver "fglrx"
    Option "ForceMonitors" "lvds,crt1"
    Option "XAANoOffscreenPixmaps" "true"
    Option "Textured2D" "true"

    Option "OpenGLOverlay" "off"
    Option "IgnoreEDID" "true"
    Option "UseEdidFreqs" "false"
    Option "NoDDC" "true"

    EndSection

    Is there anyone out there?

  2. #2
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Toronto-ish
    Posts
    7,458

    Default

    Hmm. The EDID lines sure seem to indicate that your monitor is saying "I don't do 1680x1050". Is this an LCD panel hooked up through VGA ?

  3. #3
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    178

    Default

    Quote Originally Posted by bridgman View Post
    Hmm. The EDID lines sure seem to indicate that your monitor is saying "I don't do 1680x1050". Is this an LCD panel hooked up through VGA ?
    Hi Bridgman! Yes this is a Dell 20" 2005FPW LCD widescreen panel that does 1680x1050. The error is new for 8.1 - the screen is correctly detected in 8.42.3, for instance.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    3

    Default

    Quote Originally Posted by korpenkraxar View Post
    Hi Bridgman! Yes this is a Dell 20" 2005FPW LCD widescreen panel that does 1680x1050. The error is new for 8.1 - the screen is correctly detected in 8.42.3, for instance.
    Same as the problem I have. Ah well... maybe next month... right...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •