Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: ATI Mobility X1300 Problems

  1. #1
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    11

    Default ATI Mobility X1300 Problems

    I'm going nuts with this...

    I'm using the ATI fglrx driver for my card, 8.32.5 as suggested by ATI's site.

    I have an ATI X1300 Mobility in a Dell Inspiron 6400

    Specifically:

    fglrx(0): Chipset: "ATI Mobility Radeon X1300 (M52 7149)" (Chipset = 0x7149)


    Here's the deal:

    If I disable compositing, then the X process consumes 100% cpu and hangs as soon as it tries to draw certain things... KDM hangs immediately... GDM hangs after I put in my password and press enter (or if I click something that brings up a context menu like Session Type).

    If I leave compositing enabled in xorg.conf, then it works fine but no acceleration of course. I even get my 1680x1050 resolution which I can't get with the vesa driver.

    Here's the dmesg output when fglrx gets loaded...

    Code:
    [17180707.820000] fglrx: module license 'Proprietary. (C) 2002 - ATI Technologies, Starnberg, GERMANY' taints kernel.
    [17180707.824000] [fglrx] Maximum main memory to use for locked dma buffers: 1898 MBytes.
    [17180707.824000] [fglrx] module loaded - fglrx 8.32.5 [Dec 12 2006] on minor 0
    Here's my kernel version

    Code:
    Linux jbrechtel-laptop 2.6.17-10-generic #2 SMP Tue Dec 5 22:28:26 UTC 2006 i686 GNU/Linux
    Here's my xorg.conf (if I uncomment the Extensions section then I get the problem described above)

    Code:
    # /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
    #
    # This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
    # values from the debconf database.
    #
    # Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
    # (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
    #
    # This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
    # if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
    # package.
    #
    # If you have edited this file but would like it to be automatically updated
    # again, run the following command:
    #   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
    
    Section "ServerLayout"
    	Identifier     "Default Layout"
    	Screen      0  "aticonfig-Screen[0]" 0 0
    	InputDevice    "Generic Keyboard"
    	InputDevice    "Configured Mouse"
    	InputDevice    "Synaptics Touchpad"
    	Option	"AIGLX" "off"
    EndSection
    
    Section "Files"
    
    	# path to defoma fonts
    	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/misc"
    	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/cyrillic"
    	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
    	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
    	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/Type1"
    	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/100dpi"
    	FontPath     "/usr/share/X11/fonts/75dpi"
    	FontPath     "/usr/share/fonts/X11/misc"
    	FontPath     "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
    EndSection
    
    Section "Module"
    	Load  "i2c"
    	Load  "bitmap"
    	Load  "ddc"
    	Load  "dri"
    	Load  "extmod"
    	Load  "freetype"
    	Load  "glx"
    	Load  "int10"
    	Load  "type1"
    	Load  "vbe"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Generic Keyboard"
    	Driver      "kbd"
    	Option	    "CoreKeyboard"
    	Option	    "XkbRules" "xorg"
    	Option	    "XkbModel" "pc105"
    	Option	    "XkbLayout" "us"
    	Option	    "XkbOptions" "lv3:ralt_switch"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Configured Mouse"
    	Driver      "mouse"
    	Option	    "CorePointer"
    	Option	    "Device" "/dev/input/mice"
    	Option	    "Protocol" "ExplorerPS/2"
    	Option	    "Buttons" "12"
    	Option	    "ZAxisMapping" "4 5"
    	Option	    "Emulate3Buttons" "true"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier  "Synaptics Touchpad"
    	Driver      "synaptics"
    	Option	    "SendCoreEvents" "true"
    	Option	    "Device" "/dev/psaux"
    	Option	    "Protocol" "auto-dev"
    	Option	    "HorizScrollDelta" "0"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    	Identifier   "Generic Monitor"
    	Option	    "DPMS"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    	Identifier   "aticonfig-Monitor[0]"
    	Option	    "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
    	Option	    "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
    	Option	    "DPMS" "true"
    EndSection
    
    Section "Device"
    	Identifier  "ATI Technologies, Inc. ATI Default Card"
    	Driver      "vesa"
    	BusID       "PCI:1:0:0"
    EndSection
    
    Section "Device"
    	Identifier  "aticonfig-Device[0]"
    	Driver      "fglrx"
    	Option	    "VideoOverlay" "on"
    	Option	    "OpenGLOverlay" "off"
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier "Default Screen"
    	Device     "ATI Technologies, Inc. ATI Default Card"
    	Monitor    "Generic Monitor"
    	DefaultDepth     24
    	SubSection "Display"
    		Depth     1
    		Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth     4
    		Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth     8
    		Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth     15
    		Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth     16
    		Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth     24
    		Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier "aticonfig-Screen[0]"
    	Device     "aticonfig-Device[0]"
    	Monitor    "aticonfig-Monitor[0]"
    	DefaultDepth     24
    	SubSection "Display"
    		Viewport   0 0
    		Depth     24
    	EndSubSection
    EndSection
    
    Section "DRI"
    	Mode         0666
    EndSection
    
    #Section "Extensions"
    #	Option	    "Composite" "Disable"
    #EndSection
    I've tried the BinaryDriverHOWTO, and several other howto's on installing the ATI proprietary drivers. I even tried switching to Fedora Core 6 and doing the install there, but got the same problem.

    If I use the most recent ATI drivers from their site then I don't get the hang issue, but there's still no acceleration (presumably because they're not meant for my video card).

    Thanks for any input!

  2. #2

    Default

    8.33.6 is compatible with your card. If you use that driver, what issue do you run into?

    The 100% X load is a bug with fglrx, IIRC.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    11

    Default

    Quote Originally Posted by Michael View Post
    8.33.6 is compatible with your card. If you use that driver, what issue do you run into?

    The 100% X load is a bug with fglrx, IIRC.

    It is? ATI's site reccommends 8.32.5 when I specify that model...and someone else said that the most recent one wasn't for this card. Couple that with the fact that I got poor glxgears(**) performance and Xgl wouldn't load then I kinda thought I should roll back.

    ** - I know now that glxgears isn't a good benchmark, but I had no other handy.


    So, my main issue with 8.33.6 was just that I didn't get the acceleration performance that I wanted though I didn't hammer away at it (DRI was initialized) because after not too long I came to the conclusion that I was probably using the wrong drivers.

    I'll give that driver a shot this evening and post my results.


    Thanks

  4. #4

    Default

    The graphics drivers are unified.... the X1300 has been in the mainline driver since 8.24.8, and should work with any release after that point. It works fine here with an X1300PRO and Mobility X1400 no problems.

    Did your X log show anything when using 8.33?

  5. #5
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    11

    Default

    I don't remember what it said then except that DRI was initialized and that I had ATI as my vendor string and not Mesa.

    Will have more results in a few hours when I'm off work and can boot into linux...

  6. #6
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    11

    Default

    Hmm, maybe I was thinking about the drivers in the repos and not 8.33.6....now I'm getting the same result with 8.33.6 drivers

    with Composite disabled...

    dmesg after modprobe of fglrx..

    Code:
    [17179695.036000] fglrx: module license 'Proprietary. (C) 2002 - ATI Technologies, Starnberg, GERMANY' taints kernel.
    [17179695.040000] [fglrx] Maximum main memory to use for locked dma buffers: 1898 MBytes.
    [17179695.040000] [fglrx] module loaded - fglrx 8.33.6 [Jan  8 2007] on minor 0


    glxinfo obviously shows mesa..

    It won't let me post my X log for some reason...probably too large.

  7. #7

    Default

    what errors do you see in the X log?

  8. #8
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    11

    Default

    Nothing...this is towards the end

    Code:
    (**) Generic Keyboard: XkbOptions: "lv3:ralt_switch"
    (**) Option "CustomKeycodes" "off"
    (**) Generic Keyboard: CustomKeycodes disabled
    (**) Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
    (**) Configured Mouse: Device: "/dev/input/mice"
    (**) Configured Mouse: Protocol: "ExplorerPS/2"
    (**) Option "CorePointer"
    (**) Configured Mouse: Core Pointer
    (**) Option "Device" "/dev/input/mice"
    (**) Option "Buttons" "12"
    (**) Option "Emulate3Buttons" "true"
    (**) Configured Mouse: Emulate3Buttons, Emulate3Timeout: 50
    (**) Option "ZAxisMapping" "4 5"
    (**) Configured Mouse: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
    (**) Configured Mouse: Buttons: 16
    (II) Synaptics touchpad driver version 0.14.6 (1406)
    (--) Synaptics Touchpad auto-dev sets device to /dev/input/event4
    (**) Option "Device" "/dev/input/event4"
    (**) Option "HorizScrollDelta" "0"
    (--) Synaptics Touchpad touchpad found
    (**) Option "SendCoreEvents" "true"
    (**) Synaptics Touchpad: always reports core events
    (II) XINPUT: Adding extended input device "Synaptics Touchpad" (type: MOUSE)
    (II) XINPUT: Adding extended input device "Configured Mouse" (type: MOUSE)
    (II) XINPUT: Adding extended input device "Generic Keyboard" (type: KEYBOARD)
        xkb_keycodes             { include "xfree86+aliases(qwerty)" };
        xkb_types                { include "complete" };
        xkb_compatibility        { include "complete" };
        xkb_symbols              { include "pc(pc105)+us+level3(ralt_switch)" };
        xkb_geometry             { include "pc(pc105)" };
    Synaptics DeviceInit called
    SynapticsCtrl called.
    (II) Configured Mouse: ps2EnableDataReporting: succeeded
    Synaptics DeviceOn called
    (--) Synaptics Touchpad auto-dev sets device to /dev/input/event4
    (**) Option "Device" "/dev/input/event4"
    (--) Synaptics Touchpad touchpad found
    Could not init font path element /usr/share/fonts/X11/TTF/, removing from list!
    Could not init font path element /usr/share/fonts/X11/OTF, removing from list!
    Could not init font path element /usr/share/fonts/X11/CID/, removing from list!

    and this is the tail end of cat Xorg.0.log | grep fglrx

    Code:
    II) fglrx(0):     Desc: ATI FireGL DRM kernel module
    (II) fglrx(0): Kernel Module version matches driver.
    (II) fglrx(0): Kernel Module Build Time Information:
    (II) fglrx(0):     Build-Kernel UTS_RELEASE:        2.6.17-10-generic
    (II) fglrx(0):     Build-Kernel MODVERSIONS:        no
    (II) fglrx(0):     Build-Kernel __SMP__:            no
    (II) fglrx(0):     Build-Kernel PAGE_SIZE:          0x1000
    (II) fglrx(0): [drm] register handle = 0x00004000
    (II) fglrx(0): [drm] ringbuffer size = 0x00100000 bytes
    (II) fglrx(0): [drm] DRM buffer queue setup: nbufs = 100 bufsize = 65536
    (II) fglrx(0): [drm] texture shared area handle = 0x00008000
    (II) fglrx(0): shared FSAAScale=1
    (II) fglrx(0): DRI initialization successfull!
    (II) fglrx(0): FBADPhys: 0xc0000000 FBMappedSize: 0x008f7000
    (II) fglrx(0): FBMM initialized for area (0,0)-(1728,1360)
    (II) fglrx(0): FBMM auto alloc for area (0,0)-(1728,1050) (front color buffer - assumption)
    (II) fglrx(0): Largest offscreen area available: 1728 x 304
    (==) fglrx(0): Backing store disabled
    (==) fglrx(0): Silken mouse enabled
    (**) fglrx(0): DPMS enabled
    (II) fglrx(0): Using XFree86 Acceleration Architecture (XAA)
    (II) fglrx(0): Acceleration enabled
    (WW) fglrx(0): Option "VendorName" is not used
    (WW) fglrx(0): Option "ModelName" is not used
    (II) fglrx(0): X context handle = 0x1
    (II) fglrx(0): [DRI] installation complete
    (II) fglrx(0): Direct rendering enabled
    (==) fglrx(0): Using hardware cursor
    (II) fglrx(0): Interrupt handler installed at IRQ 169.
    (II) fglrx(0): Exposed events to the /proc interface

  9. #9
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    11

    Default

    only warnings from fglrx are:

    Code:
    (WW) fglrx(0): board is an unknown third party board, chipset is supported
    (WW) fglrx(0): Option "VendorName" is not used
    (WW) fglrx(0): Option "ModelName" is not used
    perhaps it's because its a 3rd party board?

  10. #10

    Default

    What distribution are you using?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •